Брюксел осъди спирането на независимото унгарско Клубрадио

  • 10 февруари 2021 15:52

  • 389
  • 0
Брюксел осъди спирането на независимото унгарско Клубрадио
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия осъди днес спирането на първото независимо радио в Унгария - решение, което според нея "засилва загрижеността" за "свободата и плурализма на медиите" в тази страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изразихме безпокойството си за свободата и плурализма на медиите в Унгария в доклади за върховенството на закона. Случаят с Клубрадио само засилва загрижеността ни, заяви говорител на Еврокомисията. ЕК е в контакт с унгарските власти, за да се гарантира, че Клубрадио ще може да продължи да работи законно, но е готова да предприеме мерки, ако това е възможно и необходимо, предупреди говорителят.

Клубрадио, което често е било критично към националистическото правителство на Виктор Орбан, трябва да спре да излъчва в неделя, след като във вторник беше отхвърлена молбата му да запази лиценза си.

Радиото осъди това решение на Районния съд в Будапеща като политическо, срамно и страхливо и се очаква да го обжалва пред Върховния съд.

Свалят от ефир първото независимо радио в Унгария

През септември 2020 г. Медийният съвет - орган, създаден през 2011 г. под егидата на Орбан, - отказа да продължи лиценза на радиото, който изтича на 14 февруари. Влиятелният Медиен съвет твърди, че на два пъти в рамките на една година радиостанцията е подавала със закъснение административни документи.

Клубрадио, което започна да работи през 90-те години на миналия век, в последно време се сблъсква с редица пречки и съдебни битки, в желанието си да остане в ефир.

Последвайте канала на

Novini.bg
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини