Д-р Бранимир Кирилов: COVID-19 променя не само денталната медицина, но и цялото ни общество

За тенденциите в денталния бизнес в условията на новата реалност, предизвикателствата в бранша и бъдещето на професията разговаряме с д-р Бранимир Кирилов – един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България. Преди повече от 15 години той създава дентална клиника MEDICAL DENT в София и успява да я наложи и утвърди като лидер в денталния сектор в България.

Какво е бъдещето на стоматологията и какви са Вашите прогнози за развитието на сектора в условията на новата реалност, белязана от COVID-19?

Темата за COVID-19 променя не само денталната медицина, но и цялото ни общество. Едно от нещата, които си мислех през последните седмици, е, че нашето поколение е имало късмета да живее много години без епидемии. Всъщност в момента ние сме свидетели на реакцията на нашето общество към една пандемия. Смятам, че всички ние трябва да си направим изводи и да се научим да се адаптираме и справяме по-добре, когато се сблъскаме с непредвидима ситуация като тази. Да не забравяме, че нашите баби и дядовци също са преминавали през множество подобни изпитания и то при много по-слабо развита медицина.

Какви са предизвикателствата в бранша, с които трябва да се справяте като специалист и собственик на водеща дентална клиника в настоящия момент?

Мисля, че голямото предизвикателство в момента пред всички браншове е качеството на образованието, което се получава в училищата и университетите. Намирането на подходящите хора за екипа, за да се осигури високо ниво на лечението и добро обслужване на пациентите е един от най-важните процеси.

Какви цели си поставяте в настоящата ситуация - да задържите нивата на работна динамика от предходната година или амбициите Ви са за растеж и експанзия на нови пазарни дялове?

През тази година сме си поставили за цел да задържим нивата от предходната година, за да се подготвим за растеж, когато започне възстановяването на икономиката, след като сме преодолели здравната криза. Намерението ни е да използваме периода за подреждане и по-добро организиране на бизнес процесите ни. Смятам, че това е най-добрият момент да акцентираме върху обучение и създаване на нови умения в служителите ни.

Какви са перспективите за професията на денталния специалист, наблюдавайки еволюиращите променливи в бранша и как те ще повлияят на нуждата ни от зъболекар?

Има две големи тенденции в денталния бранш - едната е все мащабното навлизане на технологиите в денталната медицина и зъботехника. Другата е увеличаване на броя на денталните специалисти поради нарасналия брой на университетите, които преподават дентална медицина. Най-вероятно тези две тенденции ще доведат до ситуация, в която в бъдеще ще трябва да се работи в силно конкурентна среда и тогава решаващи ще са нивото на образованост, както и създадените умения в денталните лекари. Това ще е и моментът, в който кандидат-студентите ще трябва да избират университета, в който да получат образованието си, така че да бъдат конкурентни на средата.

Каква е посоката, в която съвременната дентална медицина работи усилено и какво трябва да очакват пациентите в следващите години, което ще подобри нивото на обслужване?

Посоката, в която работи съвременната дентална медицина, е развитие и навлизане на иновативни технологии, които дават нови диагностични и лечебни възможности. В същото време се разработват и осъвременяват материалите, с които се работи, което прави по-достъпно качественото лечение. Това, което трябва да очакват пациентите през следващите години, е лечението да става с все по-предвидим край. Диагностиката и планирането на нуждата от дентални процедури да са все по-точни, така че преди да се започне изпълнение на лечебна интервенция да се знае какъв резултат си поставяме за цел в края. Изпълнението на процедурите е свързано с все по-малък дискомфорт, а качеството на лечението е все по-високо. Днес напредъкът в медицината ни дава възможност да предложим и голям комфорт за пациентите, които имат страх от процедурите, като ги лекуваме под медицински сън.

Ръководите дентална клиника MEDICAL DENT вече повече от 15 години. Какво изнася един успешен бизнес на друго по-високо ниво, така че да предложи качествено ново обслужване?

Водещи са качествата на екипа, както и лидерските способности на ръководителя. Наличието на добри работни процеси и контрола за спазването им са също определящи за успешния бизнес модел. Не трябва да забравяме и
личния стремеж към постоянно усъвършенстване на професионалните и човешки умения, което е един непрестанен процес на надграждане.

Какви са световните тенденции в областта на естетичната дентална медицина и какво приложение намират те в MEDICAL DENT?

Д-р Кирилов: Естетичната стоматология е онзи дял от стоматологията, който сбъдва мечтата Ви за красива усмивка, а тя е най-добрият подарък, който може да направите за своето самочувствието. Лесната ни социална адаптация до голяма степен зависи и от това да имаме красиви, бели и здрави зъби. Смятам, че това, което правим, е много по-специално и уникално по своята същност, защото човешката усмивка отразява душата на човек. Трябва да кореспондира и да е в идеална хармония с неговия темперамент и начин на живот.

В дентална клиника MEDICAL DENT сме се посветили на това да връщаме красотата в усмивката. Развиваме и усъвършенстваме своя опит вече повече от 15 години, за да предложим най-професионалните и високоефективни решения във всички видове естетични корекции на зъбите с минимално инвазивни и щадящи методи. Всяка година инвестираме много средства в курсове и технологии, за да можем да предложим на нашите пациенти всички съвременни постижения в денталната медицина и професионализъм от най-високо ниво.

Повече за дентална клиника MEDICAL DENT може да откриете на:
https://www.medicaldent.bg/

Повече за д-р Бранимир Кирилов:
https://www.medicaldent.bg/bg/team/d-r-branimir-kirilov

Може да запишете своя час за консултация в MEDICAL DENT на тел.: 02 473 87 98

(платено съобщение)

Коментари

  1. 2020.08.11 | 16:35
    Нова реалност ? да не някой в матрицата нещо всичко си е по старо му до колкото виждам аз маски няма не се носят никъде заплатите ниски корупцияра висока ....
  2. 2020.08.11 | 09:36
    омръзна ми да гледам самореклами на дентални клиники , някой закъсал стоматолог плаща някаде си и понеже се усвоява директно ние трябва да решим че той е най добрия, аман от селяни ,работете бе хора не ни занимавайте .този спецялно е доста нагъл някаде другаде пак се показваше по телевизията почвате да досаждате .
  3. 2020.08.07 | 12:12
    Това постче е реклама на денталната клиника ,не е свързано със заглавието !
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Медия и реклама

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет