Посрещаме най-дългия ден в годината с вино Kabile и тракийски обичаи

  • 20 юни 2020 08:00

  • 2595
  • 1
Посрещаме най-дългия ден в годината с вино Kabile и тракийски обичаи
©

Хиляди българи – у нас и зад граница ще се докоснат до древната тракийска история благодарение на новите технологии. На 21 юни, най-дългият ден в годината, те ще мога да наблюдават онлайн античен ритуал по посрещане на първите слънчеви лъчи на светилището край ямболския „Зайчи връх“.  Именно в деня на лятното слънцестоене образът на богинята Кибела, яхнала лъв, се огрява от слънчевите лъчи, а камъните започват да сменят цветовете си.

Инициативата традиционно се организира от Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града, с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“. Обикновено събитието събира стотици на мястото.

Тази година обредната възстановка ще е без физическо издание поради въведените в страната мерки за социална дистанция. Все пак организаторите са намерили нетрадиционен начин да направят своята публика съпричастна към орфическия ритуал, без значение къде по света се намират.

В ранните часове на 21 юни, неделя, те ще покажат неизлъчван досега филм, представящ обреда по посрещане на Слънцебога на скалното светилище в АР ”Тракийски и античен град Кабиле”. Сценарият на възстановката е дело на проф. дин Валерия Фол, а музиката, композирана специално за целта, е на Александра Фол. В лентата участват актьори от ДТ ”Невена Коканова” – Ямбол. Филмът може да бъде гледан на официалните страници на Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол в 5:20 сутринта на 21 юни, но организаторите обещават видеото да остане активно до края на деня, за да могат повече хора да съпреживеят атмосферата на мистичния обред.

Историята на траките, култът им към виното и древният ритуал да се празнува с чаша в ръка са с дълбоки корени в региона на Кабиле. В знак на почит към това богато наследство „Вила Ямбол“ кръсти своята серия вина Kabile, а на етикета постави лика на богинята Кибела. „Нашето вино носи името Кабиле, за да разкаже легендата за най-могъщия град на траките и е вдъхновено от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. Според сведенията, ние сме сред първите географски региони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Има защо да се гордеем с това и сме щастливи, че сме част от такова древно събитие“, коментираха от родната изба.

„Българите трябва да помнят, че нашата държава е сред люлките на европейската цивилизация, а тази памет трябва да се предава на децата ни, независимо къде живеят. За първи път тази церемония ще бъде наблюдавана от толкова много хора, голяма част от които живеят зад граница. Надяваме се те да се увеличават всяка година, тъй като историческото наследство, вплетено и в нашите вина, ни прави наистина българи“ допълват от „Вила Ямбол“.

Екипът вярва, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката не само у нас, но и по света. През миналата година серията вина Kabile спечелиха общо 20 медала на световни конкурси, а през настоящата 2020 г. - само от престижния Vinalies Internationales, който се проведе във Франция, марката вече се радва на още седем отличия, три от които златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.   

 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
2595 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2020.06.20 | 09:31

1
смешници, във винпромите грозде не влиза.....само спирт и есенции.....то се вижда къде се продава скапания ни алкохол - само ватенките го купуват.....

Добави коментар

Водещи новини