АЕЖ-България настоява Борисов да вземе мерки срещу натиска върху свободата на словото

  • 18 ноември 2019 08:36

  • 670
  • 2
АЕЖ-България настоява Борисов да вземе мерки срещу натиска върху свободата на словото
© Булфото (архив)

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България) настоява в официална позиция премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да поеме ангажимент, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ, съобщават от Асоциацията.

В писмото се посочват няколко примера за натиск върху журналисти. Един от тях е реакция на финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва на въпрос на журналист от Българска свободна телевизия за новите правила за изплащане на болничните, която от Асоциацията квалифицират като заплаха и настояват за извинение от министъра.

Румен Радев: Демокрацията ни буди повече тревога, отколкото успокоение

Друг случай, описан в декларацията, е натискът върху варненска журналистка от телевизия "Черно море", след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на.

"Всички тези сюжети от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България", се посочва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
670 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
шопендар

2019.11.18 | 10:05

2

и б.б. да нареди където трябва ,да не ми трият коментарите когато са насочени към днешните управници,все пак съм гласувал за герб.

2019.11.18 | 09:37

1

Гн Премиера е перфектен,но ние понякога сме непоносими.Никой дане казва че няма в България демокрация.

Добави коментар

Водещи новини