Щирлиц - Костов и застрашената национална сигурност в БНР

08 октомври 2019 10:16

Щирлиц - Костов и застрашената национална сигурност в БНР
© Булфото (архив)
1031 5

Щирлиц се промъква към тайна квартира на Гестапо. Мюлер дебне в засада и по някое време се провиква: - Стой! Кое е там? Щирлиц, това ти ли си?! – Мюлер, много добре знаеш, че дори и да съм аз, хич няма да си призная…

Това пише Любомира Николова в свой коментар за topnovini.bg. Публикуваме нейното мнение без редакторска намеса:

"Вече повече от две седмици упорито се говори за оставката на генералния директор на БНР – Светослав Костов. Съветът за електронни медии взе единодушно решение с гласовете на четирима от присъствалите членове, с което изиска Костов да подаде оставка в рамките на изминалата седмица. Такава, не бе подадена. Напротив – генералният директор направи множество изказвания, с които даде да се разбере, че такава няма да има.

Причините могат да бъдат многобройни, но всичко може да бъде сведено до една – пари. Анализът, който ви представяме по-долу показва, че присъствието на г-н Костов в националното радио струва на всички нас – данъкоплатците малко над 1400 лева за всеки календарен ден от скандалния му мандат. Как стигнахме до тази цифра – вижте сами! Костов бе избран за генерален директор на Българското национално радио в края на юни, като официално встъпи в длъжност на втори юли. Три месеца по-късно е време за равносметка.

Тъй като многократно коментирахме ролята на Костов за застрашаване на свободата на словото в БНР, днес ще направим опит да разгледаме колко струва престоят на Светослав Костов в Старата къща за тези 90 дни, като ще отделим особено внимание на опитите му да прикрие тази заветна стойност. Както съобщихме в началото на септември, в първия ден от встъпването си в длъжност, Костов си е осигурил плащане в размер на около 30 000 лева. В рамките на първите две седмици от юли тази година са му изплатени суми по договор за управление (без да е известно на какво…) в размер на около 5000 лева. За трите месеца на този пост, Костов си е изплатил и заплати в размер на около 25 000 лева. Подчертаваме, че не сме запознати с точния размер на сумите, изплатени на Костов. Този въпрос е поставен на ръководството на БНР и в писмо, подписано лично от Светослав Костов се казва, че няма как да разкрие каква сума му е изплатена, тъй като това ще застраши националната сигурност на Република България:

Оставяме без коментар абсурда на това твърдение, но вярваме, че креативността, вложена в този аргумент бе засрамила и Щирлиц, и Мюлер. Така, за 90 дни, Костов е получил плащания от БНР в размер на около 60 000 лева или по 666 лева на ден!

Дяволски добра заплата, нали? Няма да коментираме колко от служителите на БНР получават месечна заплата, сравнима с дневния доход на генералния директор Костов. За това пък, ще продължим своя анализ като преминем на щетите, нанесени на Старата къщата във вид на санкции и глоби. Така, във вид на санкции, наложени на Българското национално радио, приносът на Костов се равнява на точно 67 000 лева – 40 000 лева, наложени от Комисията за регулиране на съобщенията и 27 000 лева – от Съвета за електронни медии. Всички тези глоби са наложени във връзка със спирането на сигнала на Програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на фаталния петък 13 през септември. Ако съберем тази стойност с парите, които Светослав Костов сам си е гласувал, излиза, че общият разход за генералния директор на БНР за 90 дни е 127 000 лева. С други думи, българският данъкоплатец е отделил по 1411 лева за всеки календарен ден, в който Светослав Костов е бил генерален директор на БНР. Тази елементарна сметка правим на фона на шумните твърдения на ръководството на националното радио, че журналистът Силвия Великова е получавала близо 5000 лева през някои от месеците. Не винаги, но понякога. Явно все пак трябва да бъде ограничен доходът на журналистите, тъй като при запазване на цената на генералния директор от 1411 лева за всеки календарен ден на високия пост, разходът на годишна база ще бъде над 500 000 лева. По този начин, излиза, че начело на Старата къща стои човек, който коства на данъкоплатеца повече от Президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание, взети заедно. Това до голяма степен обяснява защо Костов иска тази информация да остане скрита и законспирирана. Така на преден план излизат приключенията на Щирлиц-Костов в света на администрацията.

Неминуемо нашият герой стига до идеята, че ако някой някога разбере колко пари взима от бюджета на Националното радио, то….то….ще бъде застрашена националната сигурност! Същественият въпрос, който излиза на преден план е докога този човек ще стои на високия си пост, коствайки ни 1411 лева на ден?".

Novini.bg
1031 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.10.08 | 10:35

1

Така, за 90 дни, Костов е получил плащания от БНР в размер на около 60 000 лева или по 666 лева на ден ! Аз ли не разбирам или ещо е збъркано.

Математик

2019.10.08 | 23:32

5

Ами ако наистина е взел такива пари за 90 дни си е направо вярна сметката... Ако наистина е така си трябва конфискация на имуществото и затвор!

Конфуций

2019.10.08 | 15:29

4

Дано и корабиите от СЕМ го прочетат.

Сирак Скитник

2019.10.08 | 15:28

3

Жалко бе,Костов!Жалко за Радиото.Оди си с миром.Освен ,че си подлец лъжлив си и алчно копеле.

2019.10.08 | 11:11

2

Трудна е борбата когато щирловци костовци са сложени и назначени от олигарси разбойници ,бандити които дирежират положението

Добави коментар

Водещи новини