Специални винени дегустации съпътстват Аполония тази година

  • 16 август 2019 09:38

  • 296
  • 0
Специални винени дегустации съпътстват Аполония тази година
©

Специална поредица от винени дегустации ще съпътства най-атрактивните събития в рамките на 35-то издание на „Празници на изкуствата Аполония“. То ще се проведе в Созопол от 29 август до 7 септември.

За трета поредна година артафеста е подкрепен от най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“. Те са организирали специална поредица от винени дегустации на най- награждаваната си серия Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле.

„Виното, както и изкуството са един мост между древното и съвремието“, казват от производителя. Любопитна подробност е, че на етикета на бутилката е изобразена тракийската богиня Кибела, покровителка на природните сили по тези земи. Смята се, че в античността именно печати с нейния лик са поставяни на тракийските вина, за да се гарантира качеството им. Не е случайно, че откакто е на пазара, марката Kabile е най-награждаваната на световни конкурси.

Само от началото на тази година вината Kabile са спечелили общо 20 отличия навън. Седем от тях са от престижния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири. На Los Angeles International Wine Awards „Вила Ямбол“ спечели общо осем приза за марката Kabile, от които три златни.

От International Wine Challenge 2019 серията има едно бронзово отличие.

През 2017 година тяхното Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон грабна три златни медала от три международни конкурса, което е уникален успех за български продукт. С винена дегустация ще започне откриването на Аполония на 29 август и спектакъла на балет Арабеск. Специален акцент в програмата е първият майсторски клас на българската оперна певица Александрина Пендачанска. Събитието ще се проведе от 25 до 30 август във ваканционно селище "Санта Марина".

Майсторският клас ще завърши с концерт на оперната прима на 30 август в Созопол, на който гостите ще могат да опитат серията Kabile.

Отново с чаша вино в ръка ще можем да се насладим на изпълнението на танго цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола на 31 август. Именно Пиацола е автор на известното танго от филма „Усещане за жена“ с емблематичното изпълнение на Ал Пачино.

Вино ще се опитва и преди постановките на „Празникът“ на Явор Гърдев на 1 август и „Любовникът“ с участието на Деян Донков на 5 септември. Специална игра с награди за публиката са приготвили от „Вила Ямбол“ и техните Kabile за премиерата на втория албум на маестро Живко Петров на 30 август. На 5 септември концертът на Биг бенда на БНР също ще бъде подкрепен от серията вина.

Последвайте канала на

Novini.bg
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини