Филип Морис България: Страната е успешен пример за борба с незаконната търговия на цигари

  • 05 юли 2019 17:04

  • 631
  • 2
Филип Морис България: Страната е успешен пример за борба с незаконната търговия на цигари
©

Филип Морис България приветства действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в България в борбата с незаконната търговия на цигари, става ясно от публикувана позиция на компанията по повод успешната операция по разкриването на незаконна фабрика за фалшиви цигари край Пловдив.

Ето и пълното изявление:

Ние, от Филип Морис България, приветстваме действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в борбата с незаконната търговия. Операцията от 4 юли 2019 г. по разбиването на нелегалната фабрика край Пловдив, където са конфискувани сериозни количества фалшиви цигари, сред които с марка Muratti (марка, собственост на Филип Морис Интернешънъл), заготовки и опаковки, модерни производствени машини и оборудване, както и склад за подготовка на тютюневата суровина, е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната.

С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година - 3.8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борба с незаконната търговия.

"Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години", каза Джордж Маргонис, генерален директор Филип Морис България.

„Разследването и действията н аорганите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но е важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари, е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност, като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм”, добавят от Филип Морис. „Престъпните групировки, които участват във фалшифициране и контрабандата на цигари, обикновено са много бързи в действията си – те променят местата и производствените центрове, каналите за трафика и разпределителните мрежи във всеки един момент. Поради тази причина, от съществено значение е непрекъснатото, задълбочено, всеобхватно и редовно наблюдение за идентифициране и предвиждане на променящите се тенденции и модели. И това е посоката, в която България също успява.

„Пълното елиминиране или дори значителното ограничаване на незаконната търговия с цигари не може да се случи изведнъж за една нощ и изисква координирани и ангажирани действия от страна на правителството и органите, както и сътрудничеството на частния и неправителствения сектор. В това отношение българският опит също е добър пример”, добави г-н Маргонис.

Според последния доклад на KPMG 2018 незаконното потребление на цигари в ЕС се изчислява на 8,6% от общото потребление, което представлява 43,6 милиарда цигари – (за по-добра представа за този обем) - това е равностойно на размера на общия обем легални продажби на цигари в 3 страни заедно - Великобритания, Австрия и Дания. Като цяло, равнището на незаконно потребление на цигари в ЕС през 2018 г. остава стабилно в сравнение с 2017 г ., идентифицирано е, обаче, повече от 30% нарастване на потреблението на фалшиви продукти – и това е най-голямото отчетено нарастване.

В световен мащаб 10% от общото потребление на цигари е незаконно – това са приблизително 500 милиарда цигари, което лишава правителствата по света от данъчни приходи на стойност 40-50 милиарда щатски долара годишно.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
631 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.06 | 00:09

2

Колко ти платиха за това ????

2019.07.06 | 00:08

1

Яаж уй !

Добави коментар

Водещи новини