Какво направи "Стани богат" за БНТ?

В последната седмица различни сайтове излязоха с версията, че е възможно да бъде спрян “Стани богат” по БНТ.

Новината, разбира се, се оказа фалшива и вероятно е част от предизборните битки за директорското място в националната медия. Заговори се и за версия, че новите собственици на Нова телевизия искат да върнат емблематичния формат в ефира си.
Макар да е ясно, че от 9 септември играта ще стартира нов сезон по БНТ, темата предизвика въпроси доколко предаването е ефективно за държавната телевизия.

Защо “Стани богат”?

Макар играта да не се бе появявала на екран няколко години и да има редица фенове сред зрителите, появата на “Стани богат” по БНТ изглеждаше изненадваща. Още с обявяването на старта на шоуто в държавния ефир започнаха въпроси как Нова изпусна една от емблемите си и защо БНТ се насочи към нея.

12 май 2001 - това е рожденната дата на „Стани богат“ у нас. Шоуто стартира в Нова телевизия по лицензния формат „Who Wants to be a Millionaire?“. Решението тогава е доста рисковано - у нас има утвърдени и познати куиз шоута като “Минута е много”, а Нова телевизия все още не е получила национален лиценз. Реализацията на подобен формат за регионален канал е като ритуално бизнес самоубийство. Въпреки това ходът с пускането на “Стани богат” се оказва успешен - играта става истински хит, Ники Кънчев се превръща за отрицателно време в звезда, а хората започват да обръщат внимание на Нова телевизия.

Вероятно всичко това е накарало ръководството на БНТ да се опита да “издърпа” формата от частната телевизия. Решението отново изглежда рисковано, защото ситуацията е друга - държавната телевизия има значително по-малко финансиране; предишни опити за подобни шоута в ефира й са били неуспешни, а за капак - не се знае как ще реагират Нова и лицензодателите от “Сони” на идеята играта да се премести в друг ефир. Въпреки всичко, това се оказва вариант БНТ отново да напомни за себе си, да раздвижи пазара и да се опита да доизгради програмата си със значителни акценти.

Какво постигна (отново) “Стани богат”?

Позиционирането на играта между 19 и 20 часа е стратегически важно решение за БНТ по няколко причини. От една страна - създава истинска конкуренция в слота. bTV и Нова са позиционирали новини, а традицията “По света и у нас” да започва в 20:00 не носи позитиви на държавната медиа. Поставянето на играта “на гърба” на конкуретнтите новини се оказва печеливш ход.

Резултатите на “Стани богат” играят роля в цялостната програма на телевизията. По данни на ГАРБ, гледаемостта се повишава още от предхождащото го коментарно предаване “Още от деня”. Резултатите са недвусмислени, дори ако погледнем седмицата 13-19 май. Тогава, по данни на ГАРБ, повторенията на “Стани богат” вдигат с около 30% резултатите на БНТ спрямо предишния сезон. Постижението е още по-сериозно, имайки предвид, че в сезона преди старта на “Стани богат” БНТ е имала пазарен дял от 5.1, а към момента той е 16.2. Растежът и стабилизирането на резултатите са видими във всички възрастови групи.

Доказват го и резултатите от премиерните излъчвания на играта между 13 и 19 май. Тогава средният аудиторен дял на БНТ е 18.47, срещу 16.06 за предходния сезон и средно 16.71 за настоящия. Днес медийната среда е значително променена. През 2001-а конкуренцията между телевизиите все още не бе така ожесточена, а БНТ още можеше да се похвали с приличен аудиторен дял. Днес конкуренцията между bTV и Нова определя правилата на пазара, а държавната медия е просто наблюдател в мача между частните канали. В подобна ситуация пробив в пояса между 19 и 20 и откъсване на част от аудиторията, изградила трайни навици, на практика е равносилно на подвиг.

Според запознати, преговорите за привличането на формата в ефира на Българската национална телевизия са били трудни и продължителни. Остава обаче един въпрос.

На каква цена “Стани богат” се излъчва в БНТ?

Към момента от националната телевизия не желаят да споделят параметри по сделката със “Сони”, позовавайки се на търговската тайна, пише topnovini.bg. Източници от “Сан Стефано” 29 обаче неофициално коментират, че параметрите по сделката с БНТ са изключително приемливи за държавната телевизия. Цената на лиценза и цялостният бюжет на предаването са с цели 40% по-малко от парите, които Нова са плащали до 2014-а. Постигнати са и договорки с лицензодателя и изпълнителния продуцент плащанията по предаването да бъдат разсрочвани във времето.

Най-видимата разлика за зрителите обаче е разпределението на сумите в т.нар. “Дърво на парите”. За разлика от времената, в които “Стани богат” се излъчваше в Нова, сега наградният фонд е паднал наполовина. Така цялостната сума, която националната телевизия плаща за шоуто е сведена до възможния минимум. Въпреки това желаещи за участие във викторината не липсват.

Дали изпълняващият длъжността директор на БНТ Емил Кошлуков или избраният след конкурса на СЕМ наистина ще си позволят да спрат играта? Предстои да видим. До момента е ясно едно - днес “Стани богат” прави за БНТ това, което в началото на века направи за Нова. Резултатите са безспорно добри и въпрос на визия и воля е да бъдат надградени във времето.

Коментари

 1. 2019.05.28 | 13:27

  БТВ и Нова големите играчи?! Тъпи готварски формати, риалити формати с простотията и грозната страна на живота у нас, новини с висока доза пристрастност и безкритичност и т.н. това се гледа.......това е стандарта ха-ха!

 2. 2019.05.27 | 18:17

  Ти с високото ниво, бегай да гледаш биг брадър...

 3. 2019.05.27 | 17:51

  Наистина като гледаш играта си правиш извода,че нивото на бг между 20 и 30 години е потресаващо ниско.

 4. 2019.05.27 | 17:22

  Играта показва рязко снижаване на БГ Образованието.....хора с престижни професии и образование не могат да отговорят на елементарни въпроси за 4 ти 5 ти клас... Даскалите ,като искат високи заплати , нека и те научат децата на нещо.....знам че е трудно;:;:))

 5. 2019.05.27 | 16:35

  Форматът показва чудовищното затъпяване и неграмотност на част от участниците и затова шоуто е истинско!!!;

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Медия и реклама

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет