Chef Андре Токев и Събин от „Ловци на храна“ тръгват по следите на траките

  • 26 октомври 2018 10:44

  • 811
  • 0
Chef Андре Токев и Събин от „Ловци на храна“ тръгват по следите на траките
©

Наследството и богатата история на траките отвеждат Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков от предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна“ по btv в региона на Ямбол. Там те ще търсят отговорът на въпроса защо именно в тази област траките са правели своето вино, има ли нещо по-специално в климата и живи ли са тези традиции и до днес. Любопитството им ще ги срещне с изпълнителния директор на една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“.

Тяхното гостуване във винарната съвпада и с най-важния период за производителите – именно гроздобера. В лозовия масив на „Вила Ямбол“ край село Тенево Андре и Красимир Аврамов се включват в брането на гроздето и разкриват малко повече от особеностите и спецификите на тероара и как той се отразява на качеството на виното. “Траките са използвали виното за връзка с боговете и са имали специални ритуали, чрез които са се свързвали с божественото именно чрез тази напитка“, споделя Chef Токев докато приготвя своето специално ястие с риба и грозде, вдъхновено от културата на траките. Шефът и главен енолог на „Вила Ямбол“ пък ще му препоръча с какво може да се съчетае ястието като разруши мита, че рибата се комбинира добре само в бели вина. Двамата експерти опитаха комбинацията с бялото вино Villa Yambol от сорта Мускат, Kabile от сортовете Шардоне и Совиньон блан, обявено за най-добро българско бяло вино за 2017; розето на Villa Yambol, което е сред най-продаваните розе вина в България и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон.

„Някои легенди разказват, че за разлика от гърците, траките са консумирали виното неразредено. Това, създавано по нашия край е било гъсто и силно – според мен най-вероятно от стафидирано грозде“, добави Красимир Аврамов. Именно в чест на традициите в региона избата избира името Кабиле (Kabile) за една от водещите си марки вино. То е кръстено на античния тракийски град, намиращ се на няколко километра от винарната. А на етикета на бутилките е поставена богинята Кибела.

Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача - Събин успява да обиколи  производствената база на “Вила Ямбол“. Там той се запознава и с най-възрастния бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол“ – тя е единствената изба със собствена работилница за производство и реновиране на  бъчви. Събин ще има привилегията и да получи професионални насоки по дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол“. Chef Андре Токев и Събин Ранков се завръщат на екран с трети сезон на предаването „Ловци на храна“ всяка неделя от 12:30 часа по bTV.

Последвайте канала на

Novini.bg
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини