Харалан Александров: Личностното развитие е най-силният коз на проектозакона за образованието

  • 18 февруари 2012 16:11

  • 2503
  • 1
Харалан Александров: Личностното развитие е най-силният коз на проектозакона за образованието
©

Личностното развитие да стане централен фокус в училищното образование – тази идея подкрепя социалният антрополог Харалан Александров, който бе гост тази събота в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7.

Училището трябва да поеме грижата за личностното развитие на децата и това е най-силният коз на новия закон за образованието, е позицията на Александров. Той открои като положителни практиките за закриване на заведенията за деца със специални потребности, както и преминаването в по-горен клас с двойка по един предмет.

В спора „за” и „против” проектозакона се включиха също заместник-министърът на образованието Милена Дамянова и председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков.

По думите на Милена Дамянова, сред основните предимства на законопроекта са правилата за поведение в клас, както и етичният кодекс, който предстои да се въведе в училищата.

Според депутата Огнян Стоичков законът е пълен със смели идеи, за които няма финансова обосновка, например: започването на училище от 4-годишна възраст и целодневното обучение до 7-и клас.

По повод спорната тема за преминаването с двойка в горен клас, заместник-министърът на образованието поясни, че поправката касае единствено прогимназиалните класове.  Тя поясни, че необходимо условие за това е общ успех минимум добър (4) по останалите предмети. По този начин се щади достойнството на дете с двойка по физическо, подкрепи тезата Александров.

Новият закон въвежда увеличаване броя на учебниците, от които учителите ще избират да преподават, както и организация и лицензиране на частните образователни структури.

Последвайте канала на

2503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Христо

2012.03.16 | 20:22

1
И пак нито дума за прекратяването на приема от 5-ти клас в математическите гимназии. Не мога да разбера защо всички медии си мълчат по този въпрос? Управляващите са на път да затрият почти единственото останало читаво нещо в образователната ни система. И всички си траят...

Добави коментар

Водещи новини