Международни дегустатори посетиха най-модерната фабрика за алкохол в България

  • 27 август 2018 12:58

  • 2202
  • 5
Международни дегустатори посетиха най-модерната фабрика за алкохол в България
©

Журито на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection посети най-модерната фабрика за производство на алкохол у нас. Тя се намира в Пещера и е собственост на VP Brands International.

Компанията е позната на пазара с Пещерска ракия, мента „Пещера“, мастика „Пещера“, водка Flirt. В производственото звено в Пещера над 80 световни експерти разгледаха бутилиращите цехове и купажните отделения, които са сърцето на производствения процес. Посетиха също така един от складовете за отлежаване, в който се съхраняват 14 000 бъчви с дестилати и дегустираха напитки от портфолиото на компанията. Международните експерти бяха запознати с всички етапи от бутилирането в модерната фабрика – от двукратното измиване на бутилките, през стриктния контрол на цялостния процес и проверката на всяка една бутилка. Бутилиращите линии в цеховете са с високоскоростен капацитет на производство. Експертите на VPBI представиха и всички нива на проверки и анализ, които се извършват по време на бутилирането. Първо на етап купажиране се взима проба, която се изпраща в акредитирана лаборатория за физико-химичен анализ. Ако отговаря на необходимите изисквания, минава през вътрешната дегустационна комисия. Вторият етап е многократна филтрацията, която се извършва с иновативната технология за сребърна, за платинена филтрация и понякога и двете. След това готовият продукт отива в буферни съдове, където отново подлежи на строг физико-химичен и органолептичен анализ от дегустационната комисия. И ако отговаря на високите изисквания за качество и стандарт на VPBI, се подава за бутилиране. В деня на бутилиране се анализира и дегустира една от първите бутилки. През месеца или периода на бутилиране на произволен принцип отново се отделят проби от готовата продукция, които отново са подложени на анализ. Te се тестват от технологичните екипи вътре в компанията, но и от независими външни консултанти. Друга ключова съставка за производството на висококачествени напитки е водата. Във фабриката използват вода от планината с много добри органолептични качества. „Допълнително я пречистваме със системи с активен въглен и обратна осмоза и освен това сме внедрили специален филтър с минерала Шунгит”, допълниха експертите от VP Brands.

Нивото на производство на алкохол в България следва най-добрите международни стандарти, съгласиха се представителите на Spirits Selection. “За нас – всички тези 80 дегустатори от 26 държави посещението във VP Brands беше чудесна възможност да видим високото ниво на професионализъм и работа“, коментира по време на посещението Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles.

Цялото жури на конкурса Spirits Selection посети и уникалното съоръжение за отлежаване във VP Brands International, където дегустираха различни дестилати. Складът за отлежаване в Пещера е изграден върху 2500 кв. метра и съхранява 14 000 бъчви. Начинът на подреждане на бъчвите в склада за отлежаване е заимстван от най-добрите дестилерии в Шотландия. Това е единият от трите склада на родния производител като се планира изграждането на още един. Към момента VPBI разполага с над 30 000 бъчви за отлежаване. В международен план компанията изнася на 80 външни пазара, а у нас е сред лидерите в основните категории високоалкохолни напитки.

Последвайте канала на

Novini.bg
2202 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.08.27 | 17:59

4
всички винпроми в България смесват спирт е есенция и наздраве!

2018.08.28 | 09:52

5
включително и виното!!!
koko

2018.08.27 | 15:09

3
най големите мушеници
hbbни

2018.08.27 | 14:25

2
в събота вечер, в заведие в гр. Разлог - Тенекията, поръчваме бутилка пещерска отваряме си я ние и страшно много мезета и по 3 ракии на човек, на следващия ден и тримата не можем да станем сутринта... менте ли беше чудо ли е
БОГА

2018.08.27 | 13:38

1
ХАХА. НАЙ МОДЕРНАТА ЗАЩОТО СА ИДВАЛИ МЕЖДУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ !!! ИНАЧЕ Е НАЙ ОТРОВНАТА ВОДКА ( българска ) И КАТО ПИЙНЕШ 100 ГР. НА ДРУГИЯ ДЕН ЩЕ ТИ ТРЯБВА КУЧЕ ВОДАЧ ЗАЩОТО ЩЕ ОСЛЕПЕЕШ !!!

Добави коментар

Водещи новини