Преглеждат безплатно пенсионери в 157 села

  • 17 август 2018 09:37

  • 1672
  • 0
Преглеждат безплатно пенсионери в 157 села
©

Започнаха безплатни медицински прегледи в 157 селища. Инициативата е на българската компания за управление на земеделски активи „Агрион“ и ще продължи до 5 септември 2018 г. Медицински екипи, наети от дружеството, ще правят анализ на кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи. Те ще дават и практични съвети за предпазване от диабет и хипертония, както и конкретни препоръки спрямо измерените резултати на хората.

Безплатните прегледи са част от инициативата „Дни на здравето“ на „Агрион“, която се организира за поредна година. Тя е част от социално- отговорната дейност на земеделското дружество за подпомагане на българското здравеопазване и превенция на най-уязвимите групи. Информация за датите и населените места, където ще има мобилна медицинска станция на „Агрион“ може да откриете на сайта на земеделското дружество на адрес https://www.agrion.bg/bg/dni_na_zdraveto/ и на фейсбук страницата на компанията https://facebook.com/agrion.bg/.

„Искаме да помогнем на по-възрастното население и всички желаещи да получат безплатна информация за състоянието на кръвното си налягане и кръвната захар“, коментираха от мениджмънта на „Агрион“. Това спестява време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са на отдалечено разстояние от селата.

Данните от предните кампании показват, че голяма част от хората по селата нямат възможност да проверяват редовно кръвната си захар и не следят кръвното си налягане. Част от тях прилагат самолечение или просто не обръщат достатъчно внимание на здравето си, тъй като липсват медицински центрове в близост до местоживеенето им. Липсата на адекватни медицински услуги са един от най-големите проблеми в малките села, отчетоха от компанията организатор.

Според официалните данни на Министерство на здравеопазването над 520 хил. души в България страдат от диабет, което е близо 9% от населението на страната. Над 40% от хората обаче не знаят, че са болни, заради липсата на редовна профилактика. В голяма част от случаите липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.

Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни над 2,7 млн. души страдат от повишено кръвно налягане. Това е и причината екипите на „Агрион“ да насочат усилията си към изследване именно на тези болести.

Целта на инициативата „Дни на здравето” е да се подпомогне профилактиката на социално значими заболявания. „Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си ”, казаха от „Агрион“. Посетителите ще могат да участват в организирана томбола с награди. Всички, които се подложат на безплатни прегледи, ще имат възможност да спечелят практична пазарска количка или модерни градинарски ръкавици.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини