Над половин милиард лева годишно е приносът на „Кока-Кола“ за българската икономика

Над 500 млн. лева годишно допринася „Кока-Кола“ за българската икономика.

Това показват данните от доклада за социално-икономическото въздействие на системата на „Кока-Кола“ в България за 2017 г., който се изготвя за трета поредна година. Той бе представен на ексклузивно събитие в Residence Exclusive Club вчера.

Приносът на системата на „Кока-Кола“ в България е 0,6 % от БВП на страната

България става все по-важна в света на „Кока-кола“, бе изтъкнато неколкократно на  ивента, а за това красноречиво говорят представените данни. Основен извод от доклада е, че общият принос на системата на „Кока-Кола“ в България е 0,6 % от БВП на страната. Традиционно „Кока-Кола“ работи с български доставчици, като стойността на купуваните от тях стоки и услуги за миналата година е над 105 милиона лева.

Теодора Ненова, старши консултант в „Стюърд Редкуин“

0,7% от пазара на труда са свързани с дейностите на „Кока-Кола“ в България

Докладът разглежда и въздействието на системата на „Кока-Кола“ върху пазара на труда. Общо 19 800 заети или 0,7% от пазара на труда са свързани с дейностите на „Кока-Кола“ в България. Така с всяко 1 работно място в системата на “Кока-Кола” се поддържат още 7 работни места в българската икономика.

Освен това стана ясно, че системата на „Кока-Кола“ в България е заплатила 236 милиона лева преки и непреки данъци за 2017 г. Сумата се равнява на 1,2% от данъчните приходи на България, както и на годишните разходи за образованието на 87 700 ученици.

Друг интересен факт, върху който наблегна един от авторите на доклада Теодора Ненова, старши консултант в „Стюърд Редкуин“, е, че всеки 1 лев, изхарчен за напитки от портфолиото на „Кока-Кола“, води до 0,64 лева приходи за България.

Специален акцент върху значението на бизнеса на „Кока-Кола“ за България постави Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България

 „Кока-Кола е дългосрочен и отговорен партньор на българската държава за устойчивия растеж на икономиката ни. За трета поредна година правим този анализ за въздействието на системата на „Кока-Кола“, което е отражение на нашия траен ангажимент и отговорност към българското общество като цяло. Само за 2017 г. системата на „Кока-Кола“ в България е заплатила 236 милиона лева преки и непреки данъци. Тази сума се равнява на годишните разходи за образованието на 87 700 ученици (по данни на Евростат годишният разход на ученик в България е 1 376.20 €)“, каза той.

Българските традиции и „Кока-кола“

През годините „Кока-кола“ подкрепя силно и българските традиции, а доказателство за това е лимитираната колекция от шест дизайнерски бутилки, които бяха облечена в мотиви от шевиците, характерни за шестте български етнографски области.

„Освен чисто икономическото и социалното въздействие върху българската икономика, за всички години, през които „Кока-Кола“ присъства на българския пазар ние подкрепяме и промотираме българското и българските традиции. България е първата държава в света, в която „Кока-Кола“ е изписана на кирилица. Друг силен отпечатък, който остави страната ни върху историята на Кока-Кола е лимитираната колекция от шест дизайнерски бутилки, които бяха облечена в мотиви от шевиците, характерни за шестте български етнографски области. Стремим се и да отговаряме на променящите се вкусове и потребности на българското общество. Затова разширяваме портолиото си с продукти с негазирани напитки, с по-малко съдържание на захар, като винаги сме били лидери в налагането на отговорните правила при етикетирането.“, допълни Елиза Грънчарова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“.

Елиза Грънчарова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“

Спорт

още

Коментари

 1. 2018.06.13 | 15:32

  Приносът не е на кока-кола, а на българите които пием този боклук, който от своя страна няма нищо общо с кока-колата в останалия свят! Даже си мисля ча кока-колата в България е с основен принос за повишаваната в последно време стерилност при младите двойки!

 2. 2018.06.13 | 15:32

  Да бе затова от Полша до България идват по евтини Колички мушкат ни както си искат
  Мошеници

 3. 2018.06.13 | 15:29

  ЗНАЧИ ИЗНОСЪТ Е ПОНЕ 4 МИЛИАРДА ЛЕВА

 4. 2018.06.13 | 15:10

  Егати и ГЛУПОСТИТЕ!

 1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Медия и реклама

още

Анкета

Трябва ли да се вдигне максималният осигурителен доход?

Трябва ли да се вдигне максималният осигурителен доход?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?