Българско вино от немски сорт спечели златен медал на конкурс в Германия

  • 01 март 2018 08:33

  • 1783
  • 1
Българско вино от немски сорт спечели златен медал на конкурс в Германия
©

Още с дебюта си на международно състезание българското вино New Bloom успя да грабне златен медал. Това се случи не къде да е, а на Mundus Vini в Германия. Голям успех е, че родният бранд успя да се наложи именно с немски сорт пред експертното жури.

Тази година вината бяха оценявани от 270 международни винени експерти от 44 страни. За шест дни те оцениха 6770 проби от 150 винени дестинации. Бяха раздадени 33 големи златни медала, 1102 получиха златни отличия, други 1575 – сребърни. От България общо 7 са златните медалисти, други 24 родни вина грабнаха среброто. От тях пет са за избата в Съединение – New Bloom Winery. Освен златото в едноименната серия за сорта Регент, винарната спечели четири сребърни – за New Bloom от Дорнфелдер, за Face-to-Face (F2F) Совиньон блан, за F2F Каберне Совиньон и Сира и за розето F2F от Каберне Совиньон и Марселан. Последното спечели само преди дни Златен ритон на Винария за най-добро розе от тазгодишна реколта.

Избата в Съединение е единствения български производител, който отглежда нестандартните Дорнфелдер и Регент у нас. Те правят вината си от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Правище, Драгомир и Найден Герово. „Щастливи сме, че успяхме да покажем силата на българския тероар. Тракийската низина, където са лозовите ни масиви, дават възможност на консервативните Дорнфелдер и Регент да разкрият потенциала си в едни запомнящи се вина“, коментираха от екипа на New Bloom Winery. И си мечтаят един ден така както светът говори за новозеландския Совиньон блан или чилийското Каберне, винените критици да разпознават и българския Дорнфелдер или Регент от Тракия. „Те са много интересни като аромати и вкус, малко по-различни от класическите Каберне Совиньон и Каберне фран и могат да се сравнят с Пино ноар като аромат и мекота, а като обагреност - с Каберне совиньон и Сира“, разкаха още технолозите на New Bloom Winery. Впечатляващ, богат рубинен цвят – така започва дегустационната оценка за виното със златен медал от Mundus Vini – New Bloom Регент. Виното има интензивен, специфичен сортов аромат на тъмни плодове с нюанси на арония, черна череша, касис и синя слива. Показва покоряващ вкус с отлична хармония на плод и бариков финес, сочна дължина, обем, сатенена мекота и апетитен финал. Едно вино с тероарен характер, казват професионалните дегустатори.

Последвайте канала на

Novini.bg
1783 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба Гицка

2018.03.01 | 10:08

1
Германците да пият една студена вода.

Добави коментар

Водещи новини