Желю Желев се обяви за полупрезидентска форма на управление по TV7

  • 21 януари 2012 15:52

  • 2083
  • 2
Желю Желев се обяви за полупрезидентска форма на управление по TV7
©

За България полупрезидентската форма на управление е по-подходяща от парламентарна република. Това заяви първият демократично избран президент д-р Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва в студиото на „Факторът Кошлуков” по TV7.

По думите му, на сегашния президент са наложени твърде много ограничения, които „му връзват ръцете”, а парламентарната демокрация предпоставя липсата на приемственост между отделните управления. Самият Желев твърди, ако трябваше да се кандидатира за президент днес, категорично не би го направил. Според него, ако страната ни беше президентска република, изпълнителната власт щеше да бъде много по-оперативна, въпреки че и тази форма на управление не е изцяло подходяща за нас. Желев припомни, че полупрезидентските режими са създаде! ни от френския генерал Шарл дьо Гол, заради компрометирането на парламентарните демокрации във Франция и Германия.

Бившият президент посочи няколко преимущества на президентската институция от времето на неговото управление. На първо място това са правото на законодателна инициатива и правото на президента да издава укази. Именно заради тези разширени компетенции на шестия ден от встъпването си в длъжност Желев успява да премахне жителството.

В студиото на „Факторът Кошлуков” по ТV7 президентът изрази очакванията си към новоизбрания президент Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното да запази независимостта си от партийната власт.

Желев заяви също, че „не вижда драма” в отсъствието на Юлияна Плевнелиева от официалната церемония по встъпването в длъжност на нейния съпруг, т.к. първата дама няма особена роля в българския политически живот.

Гледайте „Факторът Кошлуков” на живо по TV7 всяка събота, 9:00-11:45!
Гледайте TV7 в национален ефир и в реално време на сайта на телевизията: https:// tv7.bg, посетете Facebook страницата ни: www.facebook.com/TV7Bulgaria, или споделете своите новини на e-mail: news@tv7.bg

Последвайте канала на

2083 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.01.22 | 19:36

2
бившият полупрезидент се обяви за полупрезидентска република... сигурно само той си знае какво е това
AlexK

2012.01.22 | 02:42

1
Жельо ; това незнам защо,ама много ми напомня за бай Тошо,дето бил полулегален . Сиреч , той се крел ; само дето никой не го търсел. Та и твоята работа с полу-то. Ама тя цялата ти работа навремето ти беше полу ; само за носа те водеха нацяло .

Добави коментар

Водещи новини