КЗК глоби БТВ Медиа Груп с почти 3 млн. лв.

  • 06 март 2017 19:32

  • 18072
  • 4
КЗК глоби БТВ Медиа Груп с почти 3 млн. лв.
©

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер на 2,9 млн. лв. на „БТВ Медиа Груп” ЕАД. Според регулатора медийната група е извършила нарушения на Закона за защита на конкуренцията - злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Производството е образувано по искане на „Вирджиния-Ер Ен” ЕООД - Бургас, „Вайтъл-И” ЕООД - Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД - Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД - Благоевград с твърдения за извършени нарушения от страна на „БТВ Медиа Груп” и „Нова Броудкастинг Груп“ АД. Регулаторът е установил, че определени клаузи в общите условия на „БТВ Медиа Груп“ за разпространение в спътникови (DHT) електронни съобщителни мрежи, в кабелни и IPTV електронни съобщителни мрежи на телевизионните програми на „БТВ Медиа Груп“ представляват злоупотреба с по-силната позиция на предприятието.

На първо място КЗК установи, че с посочените Общи условия „БТВ Медиа Груп“ ЕАД, като предприятие с по-силна позиция на договаряне в правоотношенията си с кабелните оператори формира възнаграждението, което тези оператори й дължат, на база минимално гарантиран брой абонати, който не може да бъде намаляван, включително и при установен реален брой абонати, който е по-нисък от уговорения минимално гарантиран брой. На следващо място в производството са събрани данни, че „БТВ“ не ползва ясен и единен критерий, въз основа на който да определя реалния брой абонати на всеки от операторите, а ползва различни източници на информация и различни способи към всеки един от тях.

Чрез горепосочените действия ответното дружество налага необосновано тежки условия спрямо кабелните оператори „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград, с което извършва злоупотреба с по-силна позиция на договаряне по смисъла на чл. 37А от ЗЗК.

С решението Комисията е наложила три отделни санкции от 971 838 лв. за всяко правоотношение на „БТВ“ с всеки един от кабелните оператори и постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.

По отношение на „Нова Броудкастинг Груп“ АД Комисията установява, че не са извършени нарушения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18072 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Супер

2017.04.08 | 17:52

2
Браво,на тия долни соросоидни цървули така и само така,най-долната телевизия с най-скапания сайт.

2017.04.08 | 17:53

4
РЕД Е НА ТУРСКАТА НОВА ТВ
Oще

2017.04.08 | 17:53

3
Ами руските
курчо

2017.04.08 | 17:52

1
Няма да е лошо тия дупелизци на Запада да бъдат изметени от пространството.

Добави коментар

Водещи новини