Край на автоматичното подновяване на договорите за GSM

  • 20 декември 2011 16:03

  • 12810
  • 15
Край на автоматичното подновяване на договорите за GSM
© Интернет

Срочен договор с мобилен оператор може да бъде продължен само при изрично писмено съгласие на абоната.

Това решиха окончателно депутатите с приетите от тях промени в Закона за електронните съобщения. Прието бе изменение на общите условия, но не по-късно от 30 дни преди тяхното влизане в сила, мобилният оператор да уведомява абоната по подходящ начин за направените промени.

Депутатите гласуваха всеки абонат при изменение на общите условия в договора по инициатива на мобилния оператор да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила. Остава обаче в сила осъществяването на електронните съобщения, повиквания, електронна поща без човешка намеса за търговски цели и реклама да се прекратяват единствено с предварително съгласие на потребителя, съобщи БНР.

Мнозинството не прие предложението на депутатите от Синята коалиция в промените на Закона за електронните съобщения да бъде изрично определено автоматичното отстраняване от мобилния оператор на търговските съобщения, с което отговорността се прехвърляше от потребителя върху мобилните оператори. Доводите на мнозинството бяха, е в досегашния вариант на закона има достатъчно възможност от защита и отказ от получаването на търговски съобщения и реклами.

Прието бе и при сключването на договора в рамките на седем дни всеки потребител да може да се откаже. Подобна мярка не е налагана до момента в целия ЕС.

Последвайте канала на

12810 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Мтел служител

2011.12.29 | 13:40

15
Чета коментарите....Остават с впечатление ,че страшно много комплекси има в нацията ни..... До 6 ...и кво като си ходил 3 пъти? Ти кой си Барак Обама ли? Кво мисли6 ,че в др.държава ти спират телефона с едно обаждане ли ? Др.което е ,че с преподписване на вашия договор може да си вземете какъвто искате телефон на мн.хубави цени....без значение ,на кой оператор сте ,свържете се с оператор изберете си план и питайте колко ще ви излезе съответния телефон при преподписване на вашия договор.....Българина е много комплексирано мранкало,коментарите ви са доказателство за това..... Един съвет от мен,мислете за възможности......а не как да се оплаквате,недоволствате и мрънкате.... Няма проспериращ мрънкач,просто такъв е живота... Обобщавам.....Договорите си са безсрочни,можете да ги прекратявате след изтичането им,по всяко време когато искате...Така е целия ЕС.....1 седмица след подписването им може да се откажете от тях.......И може да си вземете всякакъв телефон с преподписване на вашия съществуващ договор......Вс.си е както в белите държави само манталитета ни е като в Африка
super

2011.12.22 | 13:54

10
samo ne razbrah dali shte imam pravo da si prekratq 2 godishniq dogovor koito mi nabutaha XD .. sled kato veche ednata godina e iztekla ?
Lawyer

2011.12.28 | 09:01

14
Не, нямате. Имаме случай на т.н. "преживяване на отменен закон", т.е. едва след като изтече договорът Ви, ще важи новото положение, прието в ЗЕС. Служителю на М-тел, Понякога е много хубаво човек просто да си мълчи. Първо, защото сте абсолютно неграмотен, имам предвид юридически, за да можете да разберете идеята, че подобно нещо като "автоматично подновяване" е меко казано спорно. Друг е въпросът защо отне толкова време за да се приеме ясна позиция по въпроса. Така че когато говорите за хората, като за "олигофрени" съветът ми е първо да се погледнете в огледалото и да видите ясно некомпетентния си и безочлив образ и тогава да предприемате подобни "смели" и комплексирани изяви във виртуалното пространство, прикрити зад маската на анонимността. Впрочем, "издигате" изключително много имиджа на работодателя Ви. На всички други - търсете си правата, защото няма кой да го направи вместо Вас! Успех!
Мтел служител

2011.12.23 | 20:06

12
То още след 5 април всеки договор се води безсрочен....Примерно правиш си договор за 12 месеца след като изтекът,договора продъжава за неопределен срок (така пише в приложенията) защото оператора не знае колко време клиента ще желае да ползва услугата.. И кой е виновен ,че съответния олигофрен не може да пита оператор кога му изтича договора и да си го запише с големи букви на стената....и ако има желание да отиде и да го спре? На средно -статическия човек,са му виновни държавата, оператора и всички други но не и собствената му тъпотия заради това ,че са му подновили договора автоматично....още повече че то го пишеше и в старите приложения ,че договора се подновява автоматично освен ако абоната не желае друго..... От др.страна евала,крайно време беше....да опростят живота на простите хора......и крайно време беше държавата да покаже мускули...

2011.12.28 | 06:22

13
И пак народа ки ви беше виновен за дето не пращахте фактури по 4 месеца и хората не знаеха какви суми да внасят и накрая сметки накуп по 500 лева да плащат.Вие и вашата компания сте едни измамници.
Опарен от Мтел

2011.12.21 | 16:52

5
Пишело това,пишело онова,бях в европейска държава и там 3/три/месеца преди изтичането на договора,намалиха сметки и такси на половина и предлагаха нови модели GSMи БЕЗПЛАТНО само и само да си подновиш договора.А тук точно обратно лъжете в сметките и за най стария модел апарат искате пари и то ако сключа 2/дву/годишен договор.По добре си посипи главата с пепел и се скрий в някоя миша дупка и мълчи
violeta stoianova

2011.12.23 | 20:06

11
крайно време беше някой да ги узаптии,за да престанат с жестоките измами и лъжи,и най-вече да крадът от клиентите,а също и тоталното закрепостяване с тези двугодишни договори!Това трябваше да стане и то доста отдавна,защото прекалено дълго бяха оставени да се гаврят с бедния народ,а не зная дали тотално не трябваше да бъдат изгонени от страната,и да бъде потърсена друга форма за комуникация!

2011.12.21 | 16:53

9
До 30 % коледно намаление от www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си .
bravo

2011.12.21 | 16:53

8
alo m tel slujitelq braknaha ti u dupeto li ta taka gi zashtitavash.vie napravihte horata sami da si govorqt s vashite tapotii i smetki za po 3-4 meseca sega vi go bodnaha i se razkvichahte
Mtel drisnq

2011.12.21 | 16:53

7
Служтелю на Мтел: 1.Мтел-шмекерджийска телекомуникациона компания,идваща рано,рано в не особено бизнес развитата ни държва.Дали нивото на мтел е примерно като това на Orange,ааа силно се съмнявам,не може да се мери с никоя водеща телекомуникациона компания по света 2.Ходих ТРИ(3) пъти да си деактивирам номера,е на третия път успяха,изключително некомптентни служители,а още по-спешното е ,че обаждайки се на оператора,той също беше на това мнение,макар и да не го каза в прав тон.При положение,че съм пуснал предизвестие за спиране на договора ми,платил съм всичко,и ми се казва,че всичко е наред,това да ходя още 2 пъти беше жива гавра,бъдейки в обкръжение от юристи,мислех да отида за шоуто с нотариус и да искам документирано да ми бъде спрян договора и човекът извършил тази проста операция,да се държи отговорен ако не стане за пореден път.Все пак обаче като зает човек нямам това време,нито желание. 3.Не бъди нагъл,а по-добре мълчи,че никъде по света го няма това смешно грабене.
123

2011.12.21 | 16:52

6
Всички са един дол дренки! (мобилните оператори) Но точно за шМен ТЕЛ не ми се и говори!!! Ужасни услуги,ужасно забавяне в действията(отчитане на сметки,добавяне на услуга сем. и приятели,ммс настройки),непрофесионализъм и още......... Целта е да подпишеш договор и след това мъките започват!!!Все още не мога да повярвам,че ще им натрият малко високомерните носове !!!!
W W W . ORIGINALNI . BE --- НАПРАВИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪ

2011.12.21 | 08:21

4
W W W . ORIGINALNI . BE --- НАПРАВИ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК !
Мтел служител

2011.12.21 | 08:21

3
http://www.justlanded.com/english/UK/UK-Guide/Telephone-Internet/Mobile-phones Тук на тоя линк може да проверите плановете на британските оператори...в момента плановете на Мтел,по нищо не отстъпват на британските..... Давам пример за 10 лв имаш 100 мин към всички и един любим номер с ,който говориш безплатно... за 20 лв имаш 200 мин .50 смс и един любим номер с който говориш безплатно както имаш и мунути към държави от ЕС към стационарни телефони......Проверете сами..... Прочетете добре написаните от мен коментари,не съм излъгал за нищо от написаното....И по добре да вземете предвид написаното от мен ,от колкото да размишлявате над тъпотиите на поредния форумен дръскач......Успех аз отивам да лъжа хората пак...

Добави коментар

Водещи новини