Българска компания разработи софтуер, разпознаващ неверните новини в интернет

  • 17 ноември 2015 16:23

  • 3086
  • 0
Българска компания разработи софтуер, разпознаващ неверните новини в интернет
©

Българска компания представи интелигентен софтуер, който ще разпознава невярната информация, която се разпространява в социалните мрежи и онлайн медиите. „Онтотекст“ представи софтуера в рамките на конференцията „Журналистика 2.0: Митове и възможности в социалните мрежи”, която се проведе миналата седмица в София.

Програмата може да определи истинността на дадено потребителско съдържание, решавайки по този начин проблема с разпространението на слухове в интернет. Разработването на софтуера е част от международния проект Pheme, в който „Онтотекст" е партньор. Той е финансиран от Европейския съюз, като целта е да се отговори на предизвикателството на широкото разпространение на невярна информация в интернет и социалните мрежи, съобщава "24 часа".

Проектът има девет партньора от Англия, Германия, Австрия, Испания, България, Швейцария и Кения. За да анализира истинността на информацията, екипът използва иновативни алгоритми за машинно самообучение. Така се откриват „феми“ - термин, създаден от екипа на Pheme, който добавя стойност „истина“ или „лъжа“ към понятието „меми“ (идеи, слухове или други единици съдържание в интернет).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3086 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини