МУЗИКАУТОР и Spotify сключиха договор за съвместна работа в България

  • 13 декември 2013 18:13

  • 1589
  • 0
МУЗИКАУТОР и Spotify сключиха договор за съвместна работа в България
©

МУЗИКАУТОР и Spotify сключиха договор, по силата на който се уреждат авторските права за предоставената чрез услугата музика, съобщиха от пресцентъра на МУЗИКАУТОР. Тази стъпка, от една страна, гарантира възможността българските потребители да слушат легално репертоар, наброяващ над 20 млн. песни, а от друга - авторите да получават справедливи възнаграждения за своето творчество.

„Договорът ни със Spotify е първата стъпка от една мащабна картина за родната индустрия. Към момента преговаряме и с Youtube и Google Play, които също имат намерение да започнат с платени услуги в България скоро. Развитието на технологиите в световен мащаб поставя големи предизивикателства пред управлението на авторски права у нас. Това са предизвикателства, които несъмнено отварят пред себе си врата за нереализирани до момента възможности на българския пазар. Ще продължаваме да работим за изграждането на механизъм на взаимодействие с дигиталния свят, който да е в полза на представляваните от МУЗИКАУТОР автори и който да дава на потребителите легална алтернатива за достъп до многообразно музикално съдържание”, коментира изпълнителния директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Spotify е най-голямата музикална платформа в света от своя вид, вече достъпна в 55 държави и с над 24 милиона активни потребители, 6 милиона от които използват платената услуга. Неограниченото ползване на услугата е безплатно за 6 месеца, а след това може да се слуша безплатно по 10 часа на месец. Платеният абонамент за България е 4.99 EUR на месец, като той гарантира по-добър звук без реклами.

Историята за възникването на Spotify e свързана с търсенето на легални алтернативи за справяне с пиратството. Подходът да се предлага или безплатна музика с реклами, или да се плаща абонамент за съдържание без спотове, дава забележителен резултат - от стартирането на услугата в Швеция през 2008 г. до настоящия момент, процентът на пиратство бележи спад на всички пазари, на които е достъпна музикалната услуга. Политиката на Spotify да урежда авторските и сродни права в музиката с всички правоносители по веригата преди стартирането на услугата е позитивен пример за създаване на легална алтернатива в среда с висок процент пиратство.

„Spotify ти дава всичко, което би могъл да искаш от една музикална платформа: безплатна, бърза, проста и звучи страхотно – опитай я и ще се влюбиш. Ние искаме да ви предоставим правилната музика за всеки момент. Слушайте, откривайте и споделяйте – Spotify завинаги ще промени начина, по който се наслаждавате на музиката“, сподели Пшемек Плута, бизнес мениджър на Spotify за Централна и Източна Европа по случай стартирането на услугата на новите 20 пазара, сред които е и България.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини