КТБ написа писмо и на сп. "Икономист"

  • 22 октомври 2013 21:00

  • 2630
  • 0
КТБ написа писмо и на сп. "Икономист"
©

След Дойче веле, във вторник стана ясно, че Корпоративна търговска банка е изпратила писмо и до редакцията на списание Economist, съобщи "Капитал".

Писмото е със следното съдържание:

"Господа,
Публикацията "Раждането на гражданско общество" от 21 септември представя погрешно дейността на "Корпоративна търговска банка" АД. "Нова българска медийна група" не е свързана с КТБ нито икономически, нито юридически. Корпоративна банка не притежава, както и не инвестира в медии.

Да се говори, че КТБ се притежава от Цветан Василев, е подвеждащо. Корпоративна банка е листвана на Българската фондова борса и много чужди инвеститори са придобили значителни дялове в нея (през 2009 г. регистрираното в Люксембург и "косвено контролирано от фонд "Генерален държавен резерв" на Султаната на Оман" според съобщението на БНБ "Бългериън акуизишън къмпани II" С.а.р.Л (БАК) придоби 30% от КТБ, а тази година още 10% от капитала й станаха собственост на руският фонд "ВТБ Капитал", поделение на руската държавна банка "ВТБ груп" - бел. ред.)

Цветан Василев не участва директно в управлението на КТБ независмо от факта, че фирмата "Бромак", на която той е собственик, притежава 50.66% от капитала на банката.

Също така не е вярно, че в нея държат парите си повечето държавни компании. Към март 2013 г. депозитите на държавните предприятия в КТБ са 7% от общата сума на депозитите на нефинансовите институции и други клиенти.

Компаниите с държавно участие в България са стотици и повечето от тях не са клиенти на Корпоративна банка", пише в писмото.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2630 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини