Цифровата телевизия тръгва от първи октомври

  • 03 септември 2013 07:13

  • 1946
  • 2
Цифровата телевизия тръгва от първи октомври
©

Цифровата телевизия предстои да тръгне на 1 октомври. Така само след месец аналоговият сигнал ще остане в историята. Това каза за "24 часа" зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров с уговорката "евентуално".

Той очаква до 12 септември да бъдат подписани договорите с доставчиците на декодерите за втората вълна от хората, които имат право на тях. Дори да има обжалване на търга, ще се върви към предварително изпълнение, но това ще ни вкара в приключение, казва Тодоров. Решение за спирането на аналоговия сигнал ще трябва да вземе органът по цифровизацията, което вероятно ще стане на 13 или 16 септември.

Защото е качествена промяна в приемането и гледането на телевизия. Разбира се, и защото има европейска директива. На практика всички развити държави вече се цифровизираха. Уеднаквяването на тв стандартите е повече от важно в глобалния свят, за да приемаме телевизия отвсякъде и да излъчваме дори и за чужбина, като качеството се запазва.

"Прекрасно показва телевизорът. Все едно досега не съм гледала телевизия, такъв кристален образ има", казва Мария Илиева от с. Сребърна. Тя има лятна къща там и се застоява по няколко седмици в годината, затова няма намерение да се абонира за кабелна телевизия. Антената, с която лови ефирната, е била достатъчна. Сега - още повече. "Преди хващах 3, сега гледам 7 програми само с антена и декодер", казва тя. А качеството по думите е несравнимо, макар да няма модерен приемник.

Засега мултиплексите излъчват 7 телевизии - БНТ 1, БНТ 2, Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7, "Нюз 7" и "България он ер". Очаква се каналите да станат 11 и това е само за първия етап от цифровизацията. Когато мултиплексите се увеличат с още 3 комплекса, програмите ще нараснат.

От този феномен - много безплатни канали с отлично качество, са доволни и хората от селата край Плевен. Те масово са минали на цифрова телевизия. В същото време повечето от тях, които имат къщи в градовете и са на село само от време на време, в постоянните си домове гледат кабелна телевизия.

5% от населението обаче няма да имат достъп до цифров сигнал, т.е. няма да гледат телевизия. Всъщност това е и най-големият проблем на цифровизацията засега. Петте процента отговарят на близо 400 000 души. Немислимо е да ги оставиш завинаги без телевизия. Правото на информация е защитено в конституцията и държавата в лицето на обществените медии БНТ и БНР е длъжна да го осигури за всички свои граждани. Да, съдържанието е най-важното, но ако няма кой да го разпространява до зрителите, то става безсмислено.

Именно с този аргумент държавата в лицето на Министерството на транспорта засега отлага цифровизацията, която от 6 месеца насам всеки ден телевизиите рекламират. Причината са недоставените декодери в една голяма част от страната, което би лишило хората от телевизия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
.

2013.09.12 | 09:32

2
Със сигурност няма да тръгне,ще стои на едно място и ще предава
Ехо

2013.09.08 | 18:10

1
Цифровата телевизия предстои да тръгне на 1 октомври. само не разбрах от коя година 2015 или 2016 абе ще тръгне някога както винаги хубава ама българска работа вечно оправдания

Добави коментар

Водещи новини