Регулаторен орган тревожи британските медии

  • 19 март 2013 10:39

  • 714
  • 0
Регулаторен орган тревожи британските медии
©

Трите основни политически партии във Великобритания - консерваторите, либералните демократи и лейбъристите постигнаха компромисно споразумение за създаване на регулаторен медиен орган, което снощи беше одобрено и от британския парламент, пише в. "Гардиън".

Новият регулаторен орган ще има правото да глобява британските вестници, нарушили стандартите и да изисква от тях да се извиняват, когато е необходимо. Глобите могат да достигнат 1 милион британски лири. "Гардиън" припомня, че до тази историческа сделка се стигна благодарение на неговите разкрития, че таблоидът "News of the World" на Рупърт Мърдок е подслушвал незаконно телефоните на стотици хора, сред които политици, артисти, знатни персони, жертви на убийства или близки на убити във войните в Ирак и Афганистан. Вестникът допълва, че британският премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. искаше регулаторният орган да бъде създаден със специален закон, но по силата на споразумението такъв закон няма да се изготвя. Ще има само харта с правилата, към които трябва да се придържа пресата. В. "Индипендънт" посочва, че издателските групи Нюз интернешънъл на Рупърт Мърдок, Телеграф Мидиа и Дейли мейл отказват да подкрепят споразумението. Британският премиер ги предупреди, че ако откажат да подкрепят сделката, ги грози опасност от големи загуби в случай че някой ги осъди за морални щети.

Досега функциите на регулаторен орган изпълняваше Комисията по жалбите срещу пресата, която нямаше действителни правомощия и беше саморегулирана, посочва също в. "Индипендънт". "Дейли телеграф" припомня, че към новия регулаторен орган ще има арбитражна комисия, която ще разглежда бързо и безплатно жалбите срещу вестниците. Новият механизъм за регулиране на пресата обаче породи опасения, че във Великобритания свободата на словото е застрашена. Подобни притеснения изрази и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя призова британските власти да не използват скандала с незаконното подслушване като извинение за налагане на ограничения на свободата на словото, пише в. "Дейли телеграф."

Последвайте канала на

БТА
714 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини