Климатикът ни гълта по хляб на ден

  • 13 август 2024 22:45

  • 796
  • 1
Климатикът ни гълта по хляб на ден
© pixabay

Един климатик за охлаждане на дома харчи за 2 лева ток на ден, колкото струва и един хляб. Това изчислиха специалисти по елуреди.

Например мощен уред, който може да охлади дома, добавя към месечната сметка за ток от 50 до 70 лева, като сумата зависи както от разположението, изолацията и строителството на помещението, така и от енергийния клас, коментира продавач-консултант в магазин за бяла и черна техника.

Семейство от София посочи, че охлажда жилището си с климатик 12-ка и месечно плаща около 100 лв. През месеците, в които не включват климатика, сметката им пада на 25-30 лева, съобщава "Телеграф". 

Учен бие тревога: В Европа се чупят температурни рекорди, скоро ще има дни, в които няма да излизаме навън

Очакванията за изключително високи температури през следващите дни ще доведе до бум на използването на ток от климатици и охладителни уреди в домакинствата. Много хора това лято се сдобиха или сериозно се замислиха дали да не се оборудват с уред за охлаждане. 

Експерти съветват климатикът да се избира първо според кубатурата на помещението, което ще се охлажда, а през зимата отоплява. Например за помещение 15 квадрата, като добавим и стандартната височина на стаята, получаваме кубиците, които искаме да охлаждаме. 

Отдаваната мощност на охлаждане трябва да е по-висока, а консумираната при работа на уреда трябва да е под 1 киловат, поясни специалистът. 

Например климатик, който струва 899 лева с монтажа, консумира 0,69 квт и генерира при охлаждане 2,61 квт.  

Ако се охлаждаме с подов вентилатор с мощност 70 вата, тоест 0,07 квт, който е включен 10 часа на ден при сегашната средна цена от 0,2342 лева на квтч с ДДС, хладината ще ни струва около 5 лева на месец.

Главният експерт на Агенцията по устойчиво енергийно развитие инж. Людмил Костадинов коментира, че съществуват много начини едно домакинство да намали консумацията на енергия, като запази качеството на своя живот. Първото и най-важно в поведението на домакинството е да не охлаждат жилището си повече от усещането за комфорт. 

Поддържането само на един градус по-ниска температура в климатизирано помещение през лятото води до 10-12% по-високи разходи на енергия, обясни инженер Костадинов. 

Според специалиста трябва да се избягва използването на климатик през лятото, ако външните температури са равни или по-ниски от 25 градуса. Температурата в климатизираното помещение също не трябва да пада под външната, съветва експертът.

Температурната разлика между външния въздух и климатизираното помещение или в превозното средство не трябва да надхвърля 10 градуса, за да се избегне вредният за здравето топлинен шок при влизане и излизане от климатизираното помещение. 

Така например при външна температура 36 градуса температурата в климатизираното помещение не се препоръчва да е по-ниска от 26 градуса. 

За да се намали разходът, главният експерт на  Агенцията за устойчиво енергийно развитие съветва  при закупуване на климатик той да се избере според неговото електропотребление. За климатиците има схема за етикетиране на ЕС за енергийната ефективност, която оценява продуктите в класове от А до G според тяхното енергопотребление. 

"Електрохолд" със съвети как да намалим потреблението на ток през лятото

С най-висока енергийна ефективност са уредите клас А, но и да са от един клас, може да има разлика. Затова потребителят трябва да провери на етикета на уреда колко енергия е необходима, ако климатикът работи 500 часа годишно при стандартни условия. 

Най-лесното решение за охлаждане е да се спре, доколкото е възможно достъпът на директна слънчева светлина в помещенията чрез използването на външни или вътрешни щори, сенници и т.н. Външните щори със светоотразяващо покритие са най-добрият вариант. Това в много случаи прави използването на климатици ненужно през по-голямата част от времето. 

През лятото прозорците трябва да са затворени през най-горещите часове, когато климатиците работят и да се отварят, когато се стъмни, като се спрат и климатиците. Така също може да се избегне нуждата от климатизация през голяма част от денонощието. 

Когато навън е горещо, трябва да се избягва ненужната работа на домакинските електроуреди, защото те увеличават температурата в стаите. 

Един домашен компютър може да отделя един киловатчас топлина в помещението, където се намира, за около 6 часа, а един телевизор с голям плазмен плосък екран за около 4 часа. Още по-голямо е отделянето на топлина от бойлери, готварски печки, перални, съдомиялни, кондензаторите на хладилниците и т.н.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
796 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.08.13 | 23:34

1
Ами... втасвайте с... хляб в ръка тогава бе... да е@а ваш'та мамица проста!

Добави коментар

Водещи новини