Шокиращи такси при бързите кредити - клаузите са неравноправни, потребителите да заведат дело, съветва експерт

  • 21 март 2024 15:24

  • 5796
  • 1
Шокиращи такси при бързите кредити - клаузите са неравноправни, потребителите да заведат дело, съветва експерт
© pixabay

Фирми за бързи кредити дават заеми с оскъпяване от 185%. Например за заем от 2500 лв. фирмата взима такса от 426 лв. за експресно разглеждане на документите в рамките на деня. Освен това изисква и такса от 1983 лв., ако клиентът не осигури поръчител на заема.

Фрапантните случаи бяха огласени вчера от шефа на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев по време на заседание на Подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите. По закон всички такси и разходи за клиента по обслужването на бързия заем трябва да бъдат включени в показателя ГПР /годишен процент на разходите/, но очевидно не са. За конкретния случай ГПР е обявено в размер на 37.24%, а де факто е в пъти по-голямо. 

Анализите на КЗП показват, че около 90% от проверените кредитори нарушават правилата. Но по закон санкциите са между 3 хил. и 50 хил. лв. и реално те не действат възпиращо за фирмите. 

Омбудсманът: Почти 90% от фирмите за бързи кредити нарушават закона

Тогава? Как кредитополучателите да се защитят и имат ли полезен ход?

Компаниите за бързи кредити газят два закона -  Закона за защита на потребителите и Закона за потребителския кредит, като в своята дейност прилагат нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи. А такива са: прекомерните лихви и такси, непредоставяне на достатъчна, точна и своевременна преддоговорна информация за вземане на информирано решение за сключване на договор за кредит, предоставяне за подпис на непопълнени в цялост бланки за договор и малък размер на шрифта (забранено от закона),  липса на задълбочени проверки относно кредитоспособността на клиента(задължително по закон). Това напомнят в свое становище от потребителската организация „Ние, потребителите“. 

Още по-лошото е, че много от посочените в доклада на КЗП неравноправни клаузи са прогласени от съда за нищожни в рамките на индивидуално заведени от засегнати граждани дела, но продължават да фигурират в общите условия на дружествата. 

Това са точно такса „разходи“ или тази за експресно разглеждане на документи. За недействителна е определена от съда и клаузата, с която се претендира неустойка за непредоставяне на поръчител в определения срок или на банкова гаранция, което е много честа практика. 

"Единственият изход за ощетен от фирма за бързи кредити е да заведе индивидуално дело, като се позове на съществуващата съдебна практика. В това дело потребителите няма да е необходимо отново да доказват неравноправността на клаузата, а само личните си щети от нейното действие“. Това обясни основателят на онлайн платформата Габриела Руменова, цитирана от "Марица". 

Тя вижда и друг проблем - в продължение на повече от година единственият контролен орган в сектора – КЗП, не е завел нито един колективен иск в съда за прогласяването на уговорките в ущърб на потребителите за нищожни, въпреки че законът предвижда това като следваща стъпка в 14-дневен срок след неизпълнение на предписанията за тяхното отстраняване. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5796 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.21 | 19:03

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини