Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се е свил през ноември

  • 18 януари 2024 12:52

  • 905
  • 1
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се е свил през ноември
© Pixabay

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната е намалял през ноември 2023 г. заради по-нисък излишък по сметката на първичния доход, който обикновено включва потока от печалби, заплати, доходи от лихви и дивиденти към и от валутната зона. Това показват най-новите данни на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс.

Въз основа на календарно и сезонно коригирани данни, излишъкът по текуща сметка на еврозоната е намалял до 24,6 милиарда евро през ноември м.г. спрямо 32,3 милиарда евро излишък през октомври. На некоригирана основа числото е по-ниско - 31,7 милиарда евро през ноември в сравнение с 28,4 милиарда евро през октомври.

Нивата на спестявания и инвестициите на домакинствата в еврозоната спадат

За  12-месечен период, приключващ в края на ноември 2023 г., еврозоната е генерирала излишък по текуща сметка, равен на 1,6 на сто от брутния ѝ вътрешен продукт. През предходните 12 месеца – приключващи в края на ноември 2022 г., текущата сметка на еврозоната бе на дефицит в размер на 0,5 на сто от БВП, отбелязва БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.18 | 14:19

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини