Ръст на приходите над очакванията на анализаторите отчете корпорацията "Мета"

  • 26 октомври 2023 11:06

  • 681
  • 0
Ръст на приходите над очакванията на анализаторите отчете корпорацията "Мета"
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Технологичната корпорация "Мета" (Meta), която е собственик на "Фейсбук" (Facebook), "Инстаграм" (Instagram) и "УатсАп" (WhatsApp), отчете нарастване на печалбата и приходите си през третото тримесечие на 2023 г., което надхвърля прогнозите на анализаторите, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Маржът на оперативната печалба на "Мета" се е удвоил до 40 процента през периода юли-септември в условията на подобряване на ситуацията на пазара на онлайн реклами.

Приходите на компанията са нараствали с най-бързите си темпове за последните две години и са се повишили с 23 процента до 34,14 милиарда долара. Анализаторите очакваха те да достигнат 33,56 милиарда долара, по данни на лондонската фондова борса "Лондон сток ексчейндж груп" (London Stock Exchange Group - LSEG).

Технологичният гигант намалява разходите си през тази година на фона на съкращенията, започнали през есента на 2022 г., при които бяха уволнени 21 000 служители. Малка част от съкратените са били софтуерни инженери или компютърни програмисти. 

Сега "Мета" планира до края на идната година за корпорацията да работят "значително повече" служители от около 66-те хиляди, които са били заети към края на септември, обяви главният финансов директор на компанията Сюзън Ли.

Прогнозите са, че разходите на "Мета" ще достигнат между 87 и 89 милиарда долара през 2023 г. По-рано те сочеха, че разходите на корпорацията ще бъдат по-високи, в границите между 88 и 91 милиарда долара. 

Броят на активните потребители, които използват ежедневно социалните мрежи и онлайн приложенията, собственост на "Мета", е нараснал средно със 7 процента към края на септември. По специално, активните потребители на "Фейсбук" са се увеличили с 5 процента.

Близо 100 милиона потребители са използвали месечно социалната мрежа "Тредс" (Threads), която "Мета" пусна в началото на юли. Това обяви главният изпълнителен директор на технологичната корпорация Марк Зукърбърг при представянето на финансовия отчет на "Мета" за третото тримесечие на 2023 г. 

ЕС разследва Мета и ТикТок заради незаконно съдържание и дезинформация

"Тредс" е конкурент на социалната мрежа "Екс" (X), позната до неотдавна като "Туитър" (Twitter), чийто собственик е предприемачът Илон Мъск, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Калина Христова
681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини