940 евро минимална заплата в Кипър

  • 03 януари 2023 08:33

  • 481
  • 0
940 евро минимална заплата в Кипър
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Националната минимална работна заплата в Кипър влезе в сила на 1 януари съгласно постановление на министъра на труда и социалното осигуряване Кириакос Кушос. Националната минимална работна заплата е определена на 940 евро, въпреки че за първите шест месеца на работа тя ще възлиза на 885 евро.

От инициативата ще се възползват значително 40 000 работници с ниски доходи. Домашните работници, земеделските стопани и собствениците на животни са освободени от националната минимална работна заплата. Хората, които са записани в курсове за придобиване на диплома или професионално свидетелство, също не са включени.

Споразумение между страните ще даде възможност да се приспаднат 15 % за храна и 10 % за настаняване от паричната сума в случаите, когато работодателят осигурява едното от двете. Работникът може да се откаже от тази клауза на договора с 45-дневно предизвестие.

Кипър въвежда минимална работна заплата за първи път

Освен това постановлението не се прилага за лицата, които са третирани преференциално по силата на обичаен договор или други правила. Обезщетенията на дадено предприятие няма да бъдат засегнати, ако са по-добри от изброените в постановлението.

Националната минимална работна заплата ще бъде коригирана за първи път на 1 януари 2024 г., а след това на всеки две години въз основа на конкретни критерии.

Калина Христова
481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини