Успешен дебют на "Порше" на фондовата борса

  • 29 септември 2022 14:41

  • 385
  • 0
Успешен дебют на "Порше" на фондовата борса
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Цената на акциите на "Порше" (Porsche) се повиши днес до 86,00 евро, след като германският производител на луксозни спортни автомобили направи своя дебют на Франкфуртската фондова борса, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

При тази цена на акциите пазарната капитализация на компанията възлиза на около 76,5 милиарда евро. Автомобилостроителната корпорация"Фолксваген" (Volkswagen), която притежава "Порше", е с пазарна капитализация от около 84 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

Към 13:20 часа българско време акциите на "Порше" се търгуваха на цена от 85,58 евро.

Генерирайки приходи от 9,4 милиарда евро за "Фолксваген" (Volkswagen), първичното публично предлагане на акциите на "Порше" е най-голямото в Германия от 1996 година, отбелязва ДПА.

"Порше" излиза на борсата на 29 септември

"Днес се сбъдна една голяма наша мечта", заяви главният изпълнителен директор на "Фолксваген" и на "Порше" Оливер Блуме.

Над 113,87 милиона привилегировани акции на "Порше" без право на глас се предлагат на инвеститорите в рамките на първичното публично предлагане, информира Ройтерс.

Изправени пред разходи в размер на десетки милиарди евро за радикална трансформация на корпорацията към производството на електрически превозни средства при прилагането на най-модерните софтуерни технологии, шефовете на "Фолксваген" дълго обмисляха първичното публично предлагане на акциите на "Порше" на фондовата борса. Те се надяват, че чрез него ще привлекат крайно необходимите им финансови средства и ще повишат пазарната стойност на самата корпорация "Фолксваген", отбелязва Ройтерс.

Константин Тодоров
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини