Малките кредити с големи лихви изяждат заплатите ни

  • 26 юни 2012 09:58

  • 1106
  • 0
Малките кредити с големи лихви изяждат заплатите ни
©

Малките кредити с големи лихви изяждат заплатата на българина. За разлика от миналата година, когато имаше бум на прибраните от банките жилища заради ипотечните кредити, в момента трън в джоба на българина са стоковите заеми - сравнително малки суми - до 7000 лева, но пък по-високите лихви ги правят трудно плащаеми за потребителите, пише "Стандарт".

Според експертите в момента 43% от делата, които бирниците водят в големите градове, са именно за суми до 3000 лева на длъжници, които са използвали стокови кредити. Заради това в сайтовете на съдия-изпълнителите могат да бъдат открити всевъзможни стоки за продан на цени, по ниски от тези в магазините за втора употреба. От тях се възползват както частни лица, така и много училища, офиси и неправителствени организации. Съдия-изпълнители съобщиха за училище в Пловдив, което след 3 търга е успяло да си купи 15 DVD плеъра на цена от 20 лева всеки.

Автомобилът на автомонтьора Иван Иванов от София също бил конфискуван от съдия-изпълнител. Преди 3 години мъжът си взел плазмен телевизор на изплащане срещу 5999 лева. Монтьорът обаче не успял да покрие 3 поредни задължения от по 167 лева и се стигнало до колекторска компания, която в рамките на 3 месеца се опитвала да прибере дълга на лизинговата компания. Мъжът не успял да плати задълженията си и компанията му поискала предсрочно цялата дължима сума от 2000 лева, тъй като му прекратила договора заради неизпълнения на задълженията. Мъжът обаче не успял да се издължи и затова бил предаден на частен съдия-изпълнител. Той завел дело срещу длъжника и сумата от 2000 лева набъбнала на 5455 лева с начислените от компанията лихви и таксите, които мъжът дължал на бирника. Тъй като монтьорът отказал да плати, съдът му конфискувал автомобила - "Форд Мондео".

По-голям късмет е извадил старозагорец, който пък е успял да си купи дискотека на цената на мерцедес. Заведението загубила жена, която теглила потребителски кредит за ремонт на бара. Тя обаче не успяла да си покрие последните 3 вноски и банката я прехвърлила на съдия-изпълнител. Докато той образува дело, синът на жената започнал да търси вариант да се разплати с банката. Така попаднал на т. нар. имотни мафиоти, които му дали пари назаем срещу записна заповед. Заради 1 ден закъснение обаче мъжете прехвърлили заведението на тяхно име и семейството останало без заведението си и с дълг към банката. Измамниците пък веднага продали дискотеката на старозагорец, който броил за нея 5-цифрена сума.

Заради непокрит стоков заем в момента се продава и луксозен джип "Фолксваген Туарег" на търг с първоначална цена от 15 264 лв. Джипът е собственост на фирмата "Джорж Г" ЕООД, която дължи 80 000 евро по договор за овърдраф. В Хасково продават телевизор ВЕКО за 40 лева. Има дори обявена за продан печка на дърва срещу 24 лева, която е собственост на Драгомира Райчева, неуспяла да си изплати малък заем. Цял кораб се продава във Видин. Собственикът на фирмата "Астом" ЕООД не си изплатил кредит и корабът е обявен за продажба срещу 105 881.60 лв.

Заради непокрити ипотечни заеми в големите градове пък бирниците продават напълно обзаведени апартаменти, в които освен мебелите присъстват дори чехлите и дрехите на собствениците и са обявени за продан в публичния регистър на частните съдебни изпълнители. Сред най-често срещаните жилища са двустайни и тристайни апартаменти в София. Част от тях са съвсем запазени, има и доста овехтели или такива, чиито собственици са успели да изнесат, каквото могат, за да не им го запорират. Подобно е състоянието и на къщи и вили край столицата и големите градове. Началните им цени са значително по-ниски от пазарните, което привлича интереса на потенциалните купувачи. Тристаен апартамент от 70 кв. м в "Дружба" например, се предлага за малко под 80 000 лева. Срещу 100 500 лева е обявен двустаен ново строителство в централната част на града.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1106 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини