Френският финансов министър: Ние сме в средата на пика на инфлацията

  • 15 юни 2022 21:21

  • 869
  • 2
Френският финансов министър: Ние сме в средата на пика на инфлацията
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Еврозоната се намира в средата на пика на инфлацията, който може да продължи до края на годината", заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс. По думите му да се правят прогнози към момента е много несигурно.

В интервю за в. "Лез еко" льо Мер посочи, че очаква инфлацията да остане висока поне до края на годината, но и през 2023 г. тя ще бъде "структурно по-висока от това, на което бяхме свикнали през последните десетилетия".

Инфлацията в еврозоната записа пореден рекорд миналия месец, което повиши сериозно разходите по държавните облигации, отбелязва Ройтерс. Те се покачиха допълнително през последните дни, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести плановете си за повишаване на лихвените проценти в опит да овладее инфлацията и за прекратяването на изкупуването на активи.

ЕЦБ вдига лихвите, очаква инфлация в еврозоната от 6,8%

На въпрос за повишаването на лихвите по облигациите на южните членки на еврозоната, льо Мер заяви, че има "пълно доверие" в правителствата на Гърция и Италия, които ще вземат "правилните решения".

Последвайте канала на

Валери Зайцев
869 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.16 | 16:38

2
тц, скоро ще има нова единна цифрова валута (която всъщност съществува) и даже си има ку*рс! споко, няма да ни се размине!

2022.06.15 | 23:25

1
еврото замина

Добави коментар

Водещи новини