ЕЦБ вдига лихвите, очаква инфлация в еврозоната от 6,8%

  • 09 юни 2022 21:45

  • 1367
  • 1
ЕЦБ вдига лихвите, очаква инфлация в еврозоната от 6,8%
© Getty (архив)

Годишната инфлация в еврозоната ще бъде 6,8 процента през 2022 година, сочат новите прогнози на Европейската централна банка )ЕЦБ). Тя се дължи основно на цените на горивата и на храните, като ефект върху тях има и войната в Украйна. Очаква се забавяне на инфлацията до 3,5% през 2023 г. и до 2,1% през 2024 г. – равнища, надхвърлящи прогнозите от март, предаде БНР.

В същото време от ЕЦБ предвиждат годишен прираст на реалния брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,8% през 2022 г., от 2,1% през 2023 г. и от 2,1% през 2024 г. В сравнение с прогнозите от март перспективата е ревизирана значително надолу за 2022 г. и 2023 г., а за 2024 г. е ревизирана нагоре.

Поне два пъти през годината Европейската централна банка ще повиши водещите си лихви, това се случва за първи път от 11 години насам - през юли ще е първото покачване с 25 базисни пункта, а следващото е планирано за септември.

ЕЦБ върви към първото си повишение на лихвите от много години

Управителният съвет е взел решение на заседанието си през юли да увеличи водещите лихви с 25 базисни пункта. В края на юли приключва програмата за изкупуване на активи, сочи още съобщението на ЕЦБ.

В по-далечна перспектива Управителният съвет очаква отново да повиши основните лихвени проценти на ЕЦБ през септември. Размерът на това повишение на лихвените проценти ще зависи от актуализираната средносрочна перспектива за инфлацията.

Ако средносрочната перспектива за инфлацията остане непроменена или се влоши, ще бъде уместно въвеждане на по-голямо увеличение на лихвите през септември, посочва ЕЦБ, което е сигнал, че тогава може да повиши основните си лихви с 50 базисни пункта.

На пресконференция след заседанието на Управителния съвет, което този път се провежда в Амстердам, гуверньорът Кристин Лагард определи нивата на инфлация като "нежелано високи".

Новата прогноза на банката е за годишна инфлация от 6,8 на сто, която се дължи на високите цени на енергоносителите и храните. "Неоправданата агресия на Русия в Украйна" създава несигурност в еврозоната, допълни Лагард, а на въпрос дали банката не закъснява с покачването на лихвите, след като Федералният резерв започна процеса, тя отговори: Не е въпрос на догонване, а въпрос да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да спазим нашия мандат за ценова стабилност и да приведем инфлацията до целевите ѝ стойности в средносрочен план.

ЕЦБ намали прогнозата си за растежа на еврозоната до 2,8% през 2022 г. и 2,1% през 2023 г.

"Войната нарушава търговията, води до недостиг на материали и допринася за високи цени на енергията и суровините", се казва в изявлението на банката и се добавя, че "тези фактори ще продължат да тежат на доверието и да отслабват растежа, особено в краткосрочен план".

През март Европейската централна банка очакваше растежът да достигне 3,7% през тази година, след което да се забави до 2,8% през 2023 г. и 1,6% през 2024 г.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а тука очакваме

2022.06.09 | 23:28

1
умножено по 10

Добави коментар

Водещи новини