Федералният резерв повиши основната американска лихва с 50 базисни пункта

  • 04 май 2022 22:09

  • 2277
  • 2
Федералният резерв повиши основната американска лихва с 50 базисни пункта
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта и потвърди по-агресивната си  стратегия в опит да овладее най-рязко повишаващата се инфлацията в САЩ от 40 години насам, предаде БНР.

Фед вдигна лихвената ставка с 0,5% до диапазона 0,75 - 1,00%, след като предишното си заседание прибегна до вдигане на лихвата с 0,25% до диапазона 0,25-0,50%. Това е най-голямото повишение на федералната фондов лихва от 2000 г. насам.

Доларът поскъпна

След края на заседанието централната банка също така заяви, че планира да започне да разпродава своите запаси за близо 9 трилиона долара от съкровищни ​​облигации и ипотчено-обезпечени ценни книжа през юни.

Първоначално Фед планира да продава свои активи за 47,5 млрд. долара на месец (30 милиарда долара държавни ценни книжа и 17,5 милиарда долара обезпечени с ипотека ценни книжа), като след три месеца ще увеличи до 95 млрд. долара месечно намаляването на своите финансови активи (60 млрд. долара и 30 млрд. долара съответно) - ход, който може да ограничи ликвидността от паричните пазари за години напред.

Фед се стреми да повиши основния си краткосрочен лихвен процент до 2,5% или дори по-висок (към 3%) до края на годината, след като го запази близо до нулата през по-голямата част от коронавирусната пандемия. Централната банка на САЩ намали лихвите след началото на Covid пнадемията през 2020 г., за да подкрепи депресираната икономика.

Междувременно финансовият баланс на Фед нарасна двойно по време на пандемията в успешен опит да намали дългосрочните реални лихвени проценти. Целта беше да се помогне на икономиката, като се направи по-евтино за потребителите да купуват къщи или автомобили, както и за бизнеса да получава нисколихвени заеми.

Изявлението на централната банка след редовното и двудневно заседание обаче показва по-голямо безпокойство от растящата инфлация. Фед посочи, че локдауните в Китай, свързани с настоящата Covid вълна в азиатска държава, могат допълнително да влошат веригите на доставки, които са попречили на компаниите да получат достатъчно материали и са изиграли голяма роля в настоящата висока инфлация.

"Комитетът по паричната политика (FOMC) е изключително внимателен към инфлационните рискове“, се казва в изявлението на Фед след края на заседанието и се допълва: "Комитетът е готов да коригира всеки от детайлите на своя подход за намаляване на размера на баланса в светлината на икономическото и финансово развитие".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2277 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сърбеца

2022.05.05 | 07:04

1
Нали печатат пари без покритие кво ги бърка тея Християн-Демократи ?!?!

2022.05.09 | 11:28

2
ами точно щото печатат! и "войната" не е случайна! разбъркаха кошера на европа и сега ще им сърбаме попарата следващите 10 години, за да не обяват фалит!

Добави коментар

Водещи новини