Очаква се силен икономически ръст през 2022 година

  • 08 ноември 2021 10:29

  • 1635
  • 2
Очаква се силен икономически ръст през 2022 година
© Pixabay

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн подчерта в понеделник, че процесът на икономическо възстановяване в еврозоната не е завършен, като би трябвало да се очаква "силен растеж" през следващата година.

"Предлагането не е в крак "със значителното търсене, произтичащо от по-бързото от очакваното възстановяване, но проблемите с доставките "до голяма степен ще бъдат отстранени“ през 2022 г.", посочи още той пред испанското издание El Pais, добавяйки, че разрешаването на тези проблеми също така ще доведе и понижение на инфлацията.

Според него инфлацията в еврозоната ще намалее през следващата година и ще остане слаба в средносрочен план, повтаряйки по този начин основното послание на ЕЦБ, че високият ръст на цените е само временен.

"Вярваме, че през следващата година ще бъдат облекчени проблемите с доставките тесните, а цените на енергията ще намалеят или ще се стабилизират", каза Лейн в интервюто за El Pais. "Настоящият период на инфлация е много необичаен, временен и не е признак на хронична ситуация".

В средносрочен план инфлацията остава под целта от 2% на ЕЦБ, отбеляза Лейн и добави, че централната банка "трябва да бъде достатъчно търпелива, за да не реагира прекомерно", пояснява БНР.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1635 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.08 | 11:15

1
кАде?

2021.11.08 | 12:27

2
В кревата.

Добави коментар

Водещи новини