АОБР: КЕВР изпрати следното послание: "Инвеститори, бягайте далеч от тази страна!"

  • 02 ноември 2021 17:45

  • 4384
  • 12
АОБР: КЕВР изпрати следното послание: "Инвеститори, бягайте далеч от тази страна!"
© bulphoto (архив)

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която включва работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпратиха отворено писмо до официалните власти в България по повод цените на природния газ за ноември.

Публикуваме откритото писмо без редакторска намеса:

"Относно: 27% увеличение на цените на природния газ „само за някои“ през ноември

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЕВР,

Категорично протестираме в енергийна криза индустрията да се товари с непосилни цени на природния газ. Решението на КЕВР премина всички граници!? Как ще привличаме инвеститори, като с административни актове застрелваме икономиката?! Утре като няма индустрия, кой ще „доплаща“ евтината електроенергия и евтиното парно за населението!? 

КРИБ и БФИЕК с гневно писмо до служебния кабинета и КЕВР заради цените на природния газ

"Удачно е да попитаме: Докога КЕВР ще се държи като поделение на социалното министерство? Регулаторът изпрати послание към икономиката и то е: „Инвеститори, бягайте далеч от тази страна!“

Индустриалните предприятия ще заплащат през този месец природния газ на цена с близо 30% по-висока от утвърдената от КЕВР! Регулаторът многократно е заявявал, че той утвърждава, а не определя цената на природния газ. С други думи се предполага, че комисията следва да е гарант за справедливостта на цената, предложена от „Булгаргаз“ ЕАД. Това е пореден пример за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални потребители към регулирания пазар. И е поредната тежест, която те трябва да понесат по време на пандемия!

Настояваме „Булгаргаз“ ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за м. ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена! Настояваме КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт“ измежду всички потребители. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение!

Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и „Булгаргаз“ ЕАД промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар! Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв./MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва 187 млн. лв.

„Намалението“ на цената се оказа „увеличение“ за индустрията с 27% спрямо октомври! Същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството. Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами! Продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса – сега вече и чрез цените на природния газ!

Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че толерираната от КЕВР политика противоречи на основен принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране. Индустриалните предприятия са принудени да плащат необосновано по-висока цена, заради определените по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните снабдители. Ситуацията е без прецедент в ценообразуването на природния газ у нас!

Настояваме за подаването на ново заявление от страна на „Булгаргаз“ ЕАД, отмяна на решението на КЕВР и справедливо разпределяне на ползите от договореността между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ ЕАД. Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия.

Мая Йорданова
4384 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Мира

2021.11.03 | 07:17

12
Шепа хора лапат в енергетиката от 30 г. Знаят се кои са и техните фирми и никой не може да ги бутне . Натрупаха милиарди вече.
Българоубиеца Радев

2021.11.02 | 20:52

11
Самуил Велики е починал само при вида на 15 000 ослепени български войници а сатрапа Българоубиец Радев вече погуби без да му мигне окото над 25 000 невинни българи и превърна страната в невиждано по размери гробище. Почти вече няма българско семейство, което да не е дало жертва във войната , която Българоубиеца Радев води срещу собственият си народ. Колко хора още трябва да си отидат заради Българоубиеца Радев за да се сетим, че трябва да го изритаме с камъни и да го предадем на съд?
Българоубиеца Радев

2021.11.02 | 20:23

10
Четох днес пост на Николай Бареков КОЙТО МЕ ПОТРЕСЕ - А ТОЙ ОБИКНОВЕННО Е МНОГО ДОБРЕ ИНФОРМИРАН ЗА МРЪСОТИИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ - в който той казва, че вече над 1000 машини са настроени да изкривяват изборните резултати с 10% в полза на Радев, Киро Фалшификатора и любовницата на Спецов - Асен Василев, Мазника Христо Иванов - Дългоноско и Мая Чушкопека. ЗА ТОВА ЯВНО СЕ РАЗНЕСЕ ТОВА КВИЧЕНЕ ОТ ТЯХНА СТРАНА ПРОТИВ БРОЕНЕТО НА РАЗПИСКИТЕ И СРАВНЯВАНЕТО ИМ С ПРОТОКОЛИТЕ ОТ МАШИНИТЕ. ТОВА ДА ВИ НАПОМНЯ ЗА КОСТИНБРОДСКАТА ПОМИЯ ЗАБЪРКАНА ОТ МАЯ МАНОЛОВА? СЕГА ОБАЧЕ ИМАМЕ ХАРВАРДСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ СЪС СЪВРЕМЕННО МИСЛЕНЕ. ЗА ТЯХ КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА Е ПРИМИТИВИЗЪМ ХАРАКЩТЕРЕН ЗА ПРИМИТИВНИЯ УМ НА МАНОЛОВА - СЕГА ВРЕМЕТО Е ДИГИТАЛНО И ИЗБОРНИТЕ ИЗМАМИ СА ДИГИТАЛНИ. ВСИЧКО С ВРЕМЕТО СИ - КАКТО СЕ КАЗВА. АЗ ОБАЧЕ СИ СПОМНЯМ ЕДНА РИМСКА ПОГОВОРКА - О, ВРЕМЕНА, О НРАВИ. ТОВА ЛИ Е НОВИЯ МОРАЛ НА ПОЧТЕННИТЕ ПИТАМ АЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ.
ГЕШЕВ ИМАШ ЛИ ТОПКИ?

2021.11.02 | 20:23

9
Уважаеми г-н Гешев, Кога ще се самосезирате относно публикацията на Николай Бареков, че вече над 1000 машини са програмирани да изкривяват изборния резуртат с 10% в полза на Радев, Продължаваме Подмяната, Де Бъ, ИТН и мутрите на Манолова и да наредите пълна проверка на машините? ИМАТЕ ЛИ ТОПКИ Г-Н ГЕШЕВ ДА СЕ ИЗПРАВИТЕ СРЕЩУ ФАЛШИФИКАТОРИТЕ ИЛИ ПРОСТО ВИ СЛУЖАТ САМО ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С ДЖОБЕН ТЕНИС ЕЙ ТАКА ЗА УБИВАНЕ НА ВРЕМЕТО? АКО НЯМАШ - МАЙ ПРАВИЛНО ТИ ИСКАТ ОСТАВКАТА.

2021.11.02 | 19:55

8
За цялата тази бъркотия има само един виновен човек и се казва Радев не става само да се хилиш и да правиш физарядка

2021.11.02 | 18:09

1
Марш в румъния гниди герберски , и си вземете и кирчо гела с вас
А БЕ

2021.11.02 | 19:03

7
Кирчо не е ли от нашите? Де ще оди? Нали ще ни оправя!

2021.11.02 | 19:02

6
Бойкооо, ти ли си?????

2021.11.02 | 18:50

5
От такива менте инвеститори Аман . Мерси ама по добре без такива инвеститори
Майна

2021.11.02 | 18:49

4
То пък и едни инвеститори?? В 21 век 2021 г 17 г членове на ЕС СРЗ 450-500 евро !! И те осигуряват на 650 лв с данъчни престъпления . Да ти пикая на инвеститорите
Еми...

2021.11.02 | 18:47

3
Докато такива мутри минават за "бизнесмени", да, бегайте :)

Добави коментар

Водещи новини