Биткойнът поскъпна с 6%

  • 09 юни 2021 18:43

  • 559
  • 0
Биткойнът поскъпна с 6%
© Pixabay

Биткойнът поскъпва с близо 6% по време на търговията в сряда, след като Салвадор стана първата държава в света, която прие водещата криптовалута за законно платежно средство.

Новината беше обявена по-рано през деня от президента на страната Наиб Букеле. Законодателството в тази връзка, прието от Конгреса на Салвадор с мнозинство 62-22, ще направи основната криптовалута призната от закона като средство за уреждане на публични или частни дългове или за посрещане на финансово задължение, предава БНР.

"Целта на този закон е да регулира биткойните като неограничено законно платежно средство с освобождаваща сила, неограничена при всякакви транзакции, и към каквото и да е признато право, което публичните или частните физически или юридически лица изискват да се изпълнява", пише в закона, приет в Салвадор.

Салвадор може да се превърне в първата страна, узаконила плащането в биткойни

Използването на биткойн ще бъде незадължително за физическите лица и няма да носи рискове за потребителите, каза още президентът Букеле. Правителството ще гарантира конвертируемост в долари по време на трансакциите с биткойн чрез тръст, създаден в банката за развитие на страната BANDESAL.

Използването му като законно платежно средство ще влезе в сила след 90 дни, като обменният курс на биткойн/долар ще се се определя от пазара.

Според закона биткойните трябва да се приемат от фирмите, когато се предлагат като плащане за стоки и услуги. Данъчните вноски също ще могат да се плащат и в биткойни.

Анализатори твърдят, че този ход може да усложни преговорите с Международния валутен фонд в момент, когато Салвадор желае да договори програма за над 1 милиард долара.

Решението на латиноамериканската държава допринесе за поскъпване на биткойна с около 6% към нивото от 36 000 щатски долара, което е най-доброто негово повишение в рамките на ден от две седмици насам.

Novini.bg
559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини