НАП изплати 95 млн. лева на фирмите за безвъзмездна финансова помощ

31 март 2021 12:43

НАП изплати 95 млн. лева на фирмите за безвъзмездна финансова помощ
© Novini.bg
362 0

Над 10 000 заявления за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 95 млн. лв. са одобрени и изплатени до момента по програмата за подкрепа с оборотен капитал, администрирана от Националната агенция за приходите, съобщиха от НАП.

Кандидатите, които оперират над 15 000 обекта в страната, сред които заведения, обекти в търговски центрове тип мол, туроператори и турагенти и много други, получиха днес по сметките си близо 15 млн. лв. финансиране по втората фаза на програмата за компенсиране на финансовите последици от противоепидемичните мерки, наложени през март.

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 или 10 процента от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30 март 2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица.

Сачева коментира принципа за отпускане на държавна помощ за бизнеса

Оценката на проектните предложения продължава, като до края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури.

"Ликвидната подкрепа с оборотен капитал достигна близо 100 млн. лв. в момент, в който бизнесът най-силно се нуждае от нея. Удовлетворени сме от това, че НАП може да е полезна за обществото дори в нетипична роля в сложната здравна и икономическа среда, в която се намираме", коментира изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.
 

Novini.bg
362 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини