Левон Хампарцумян за влизането ни в Еврозоната: Да не стане само като с влизането ни в Шенген

  • 29 март 2021 08:14

  • 6375
  • 8
Левон Хампарцумян за влизането ни в Еврозоната: Да не стане само като с влизането ни в Шенген
© БТВ

Финансистът Левон Хампарцумян изказа мнението си за икономическото и финансово развитие на България в периода след последствията от COVID-19.

По думите му т.нар. кредитна ваканция, която вече приключи, представляваше регулативна възможност всеки, който поиска, да му бъде дадена отсрочка от финансовите институции да погаси задълженията си. По думите му най-вероятно банките ще проявят разбиране и могат да продължат с отсрочките, но подчерта, че това е тема на разговор между съответната банка и клиента за евентуално предоговаряне.

Икономист: В България няма “банкова” или “кредитна ваканция”

Хампарцумян посочи, че очаква увеличение на необслужваните кредити, но не и бум.

Хората все пак имат някакви приходи. Не може да се очаква катастрофално чупене на всичко. Но трябва да сме готови и затова. Най-добре е хората да избягват да взимат нови кредити, за да погасяват старите. Но като цяло българите не са свръхзадлъжнели като при англосаксонските държави, обясни той и допълни, че е възможно да има известно покачване на лихвите, но не вярва да е толкова рязко.

,,Много трудно е да се обобщава, има определен спад в икономиката ни, но има фирми и хора, които не влязоха в криза. При всички положения светът ще има различна структура на вергите за производство и доставка'', коментира още Хампарцумян в сутрешния блок на bTV.

Лъчезар Борисов: По време на кризата в България се вдигаха заплатите, което е показател за добро справяне на бизнеса

На въпрос как е станало така, че в условията на икономическа криза милионерите у нас са се увеличили, финансистът заяви, че вероятно се касае за хора с добър бизнес или такива, които са получили добро наследство или пък са спечелили от лотарията.

Неравенството расте не само у нас, а в целия свят. Има хора, чийто бизнес, макар и в лоша година, процъфтява, отбеляза Левон Хампарцумян.

ГЕРБ и работодателите: Настояваме за влизане в еврозоната

По отношение на влизането на България в Еврозоната експертът посочи, че страната ни е готова.

България е готова, дано стане по-бързо. 2024 г. е малко оптимистична дата. Само се надявам да не стане като с влизането ни в Шенген, където уж всичко беше отново технически готово, сподели накрая Хампарцумян.

Последвайте канала на

Novini.bg
6375 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Когато и да стане

2021.03.29 | 10:05

7
Ще е за добро. Няма да има банки ментета които периодично да "фалират" предварително завличайки спестяванията на населението като КТБ.

2021.03.29 | 10:25

8
Ще е за добро да станем още по-лесно. Така ли да разбирам?
?!

2021.03.29 | 09:14

2
Как е възможно такъв човек да има стотици милиони левове и дори да не си присади коса или поне да си поправи лицето с лазер? Замъглявайте му снимката, защото плашите децата, ня тях не им пука, че това страшилище има милиони.

2021.03.29 | 09:57

6
А ти имаш нужда от присаждане на мозък

2021.03.29 | 09:27

4
За влизането ни в Еврозоната, трябва да се допитате до хората по.фут мазен. Според мен сме достатъчно бедни за да обедняваме двойно и тройно. Питайте Германците какво се случи с приходите им преди и след марката. Питайте Гърците какво се случи с тяхната икономика, питайте чехите защо се дърпат и не искат да чуят за еврото и си държат кроната, не е защото са прости
Бойко Тулупа

2021.03.29 | 09:41

5
Ти си прозд ве, а ние ще мое да зимаме още по изгодно заеми ей червен боклук. Трии тоа коментар венага.

2021.03.29 | 09:07

1
Много противна личност и костовист !

2021.03.29 | 09:18

3
Костовист на Луканов, като всички костовисти, начело с Костов.

Добави коментар

Водещи новини