Над 300 млн. лв. одобриха търговските банки по програми в подкрепа на бизнеса и физическите лица

  • 09 февруари 2021 14:09

  • 485
  • 0
Над 300 млн. лв. одобриха търговските банки по програми в подкрепа на бизнеса и физическите лица
© gettyimages

Над 300 милиона лева са одобрили търговските банки по двете гаранционни програми в подкрепа на бизнеса и физическите лица, управлявани от Българската банка за развитие. Срокът за кандидатстване и по двете програми е удължен до края на юни.

Над 33 000 са безлихвените заеми за физическите лица, одобрени от търговските банки към 8 февруари, показват данните на ББР, цитирани от БНР.

Общата стойност на одобрените заеми е близо 144 млн. лв, а средният размер на кредита е 4 337 лв. при 4 500 максимум.

Лъчезар Борисов: Ресторантьорите са най-ударени от кризата, иска ми се бизнесът да работи

При бизнес кредитите – над 1 300 са одобрените заеми, а стойността им достига 164 милиона лева. Най-сериозен продължава да е интересът от секторите търговия и туризъм, производство и транспорт.

Сред подкрепените са също фирми в сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност, допълват от банката за развитие.

Въпреки че по програмата вече могат да се финансират големи предприятия, все още сред подкрепените са само микро-, малки или средни фирми. Най-голям е делът на малките предприятия – 51%.

Втори са микропредприятията с 29 на сто, а последно място заемат средните предприятия с дял от 20%. ББР гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини