COVID застраховка с билета за самолета

  • 02 февруари 2021 20:49

  • 117
  • 0
COVID застраховка с билета за самолета
© pixabay

Авиокомпании въвеждат застраховка COVID заради масовите откази от пътувания след положителни тестове, карантини и заболяване, съобщава „Телеграф“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32648

Тенденцията е все по-популярна и се предлага както от традиционните, така и от нискотарифните превозвачи. Авиокомпаниите от месеци насам преговарят със застрахователни дружества за въвеждане на покритие за провалено пътуване след заболяване или положителен тест и наложена карантина. Причината е, че в периода на пандемията превозвачите са подложени на ежедневен натиск, оплаквания и дори дела от граждани, които не могат да летят, защото са пипнали вируса.

Отпускат допълнителни 50 млн. лв. за помощ на туроператори и туристически агенти

Отделно, пътуващите търсят защита, защото по всеобщо убеждение шансът от зараза по време на полет е по-голям. Практиката е особено наложителна в нискотарифния сектор, където огромна част от продадените билети са с твърди условия и без възможност за промяна на дата или връщане на пари при отказ от летене, независимо от причината, споделиха източници от бранша.

В застрахователните полици е включено покритие на разхода за самолетния билет при анулиране на резервация заради COVID, както и медицински разходи в случай, че развиете симптоми и ви се наложи лечение в чужбина.

„Ако се заразите с COVID-19 по време на пътуването си в друга държава и в резултат възникнат допълнителни разходи за вас за удължаване на престоя ви или медицински разходи за лечение, застраховката ще покрие това“, обясняват от голяма авиокомпания на пътниците си.

Покритията зависят от избрания от пътника максимален праг. Средните премии по полиците са 5% от покритието. Така например, ако искате да покриете риска от отмяна на пътуване до 1000 лв., това ще ви струва 50 лв. Покритието на лечение в чужбина пък варира в границите около 2 лв. на ден за разходи до 100 000 лв. Редица авиокомпании пък предлагат дори и по-евтини варианти срещу само 15 лв. премия за отмяна на полет. При тази цена обаче парите от евентуално отменения полет не ви се връщат, а остават като кредит за следващи пътувания със същата авиокомпания. Същевременно кризата в авиационния сектор продължава с пълна сила, а от бранша се готвят за второ лято без пътници.

„Тенденцията от 2020 г. и в момента продължава. Регистрираме около 40-50% от броя превозени пътници през 2019 г.“, заяви пред медията председателят на УС на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов. Той допълни, че кризата в чартърния бранш е дори по-сериозна, като през миналото лято полетите са били с 85% по-малко от лятото на 2019 г. „Очакванията ни са за второ лято без пътници, като поддържаме някакви надежди за оживление след средата на лятото в посока есента. Очакванията ни са тогава да постигнем 30-35% от броя полети за 2019 г. Това обаче основно зависи от темпото на ваксинация и развитието на пандемията“, уточни Станулов.

По думите му родната авиационна картина не се различава коренно от общоевропейската, където през 2020 г. полетите са били 64% от тези година по-рано. „Спадът на броя полети не е толкова показателен. За да разберете истинския мащаб, трябва да имате предвид и това, че населеността на полетите е около 50%“, информира още представителят на АБА.

Половината пилоти и стюардеси не щат ваксина Половината авиационен персонал не проявява желание да се ваксинира, научи „Телеграф“. Информацията е от проучване в бранша, извършено сред персонала на на авиокомпании, бази за техническо обслужване, както и в Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (РВД). Той е било извършено по повод запитване от Министерство на здравеопазването относно изготвяне на списъци на персонала в бранша, който е предвиден за третата фаза на ваксинирането у нас. Проучването е показало около 50% готовност за ваксинация. Сред мотивите за отказите са недоверие във ваксините конкретно и по принцип, както и вече изкарана инфекция и наличие на стабилен брой антитела след тестване.

„Има известно недоверие, като навсякъде. Нашият бранш не е изолиран от общата фобия по повод на ваксините“, коментираха представители на бранша.

Процентът на откази е сходен при пилоти, стюардеси и технически персонал.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
117 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини