Проуване на НСИ отчита рязко подобрение на бизнес климата през декември

  • 28 януари 2021 11:48

  • 381
  • 0
Проуване на НСИ отчита рязко подобрение на бизнес климата през декември
© Novini.bg

През декември 2020 г. стопанската конюнктура в страната се подобрява рязко, заличавайки влошаването от предходния месец, показва последното проучване на Националният статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата нараства през декември с 6,9 пункта след спад с 4,1 пункта през ноември, когато индексът се понижи за пръв път от шест месеца насам. По този начин показателят на стопанската конюнктура поднови своя отскок от рекордните дъна през миналия март и април (по време на първия пандемичен локдаун), когато индексът на бизнес климата се срина драматично с близо 50 пункта. През април 2020 г. той се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов".

Икономист: Мерките с наливане на пари не работят

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през декември с 6,1 пункта, след като през ноември стабилизира около нивото си от октомври, като последната анкета на НСИ отчита подобрение на оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.

През периода от октомври 2020 г. до януари 2021 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4,5 на 4,9, а средното натоварване на мощностите нараства с 1,2 пункта и достига 74%, предаде БНР.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната и чужбина.

По отношение на продажните цени са регистрирани известни очаквания за повишение, въпреки че по-голямата част от промишлените мениджърите не предвиждат ценова промяна през следващите три месеца.

През декември 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 5,1 пункта след силен спад с 9,9 пункта месец по-рано, като подобрението е в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Предприемачите в сектора прогнозират повишаване на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността им в краткосрочен план.

Последвайте канала на

Novini.bg
381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини