Сделката, с която ББР придоби акции от ПИБ, е пазарна и законосъобразна

  • 20 януари 2021 12:36

  • 446
  • 4
Сделката, с която ББР придоби акции от ПИБ, е пазарна и законосъобразна
© Novini.bg

Парламентът прие доклада за дейността на временната комисия по повод придобиването от "Българска банка за развитие" АД /ББР/, на 28 265 200 акции от капитала на "Първа инвестиционна банка" АД /ПИБ/ със 102 гласа "за", 59 "против" и 1 "въздържал се", предаде БТА.

Според доклада сделката е пазарна и е осъществена по всички правила на законодателството на Република България и Европейския съюз, под наблюдението на Българската народна банка и Европейската централна банка, и в условията на непрекъсната обмяна на информация с Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия.

ББР е одобрила кредити за близо 270 млн. лева по двете антикризисни програми

Представителите на БСП, които настояваха за създаването на анкетната комисия, са подписали доклада с особено мнение. От левицата посочиха, че пазарната цена за акция е почти три пъти по-ниска и правителството е направило подарък на частни инвеститори. Затова от БСП предложиха докладът да бъде изпратен на прокуратурата. Искането им обаче беше отхвърлено с 67 гласа "за", 87 "против" и 9 "въздържал се".

ББР е одобрила близо 23 000 физически лица и над 1 000 компании от стартирането на гаранционните програми

Председателят на временната комисия Евгения Ангелова /ГЕРБ/ коментира, че това е стратегическа сделка, която е била проведена законосъобразно. Тази сделка е изрядна, тя е необходима, доказват го всички становища, дадени от отговорните институции, които изслушахме по време на заседанията на временната комисия, посочи тя. "Резултатът е налице - България е приета в ERM2 и в Банковия съюз, ползите многократно надхвърлят инвестициите в тези акции", заяви Ангелова.

Филип Епитропов
446 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Стефан

2021.01.20 | 20:48

3
Цяла Европа одобри сделката, у нас обаче винаги се търси под вола теле. Важното е, че скоро ще бъдем в клуба на богатите.
Майтапчи Йово

2021.05.17 | 17:27

4
Малоумнико, такава "сделка" може да се направи само със средства, които не излизат от личния джоб на онзи, който се явява купувач:)))! Твоята "умна" кратуна би ли купила нещо на тройно по-висока цена от онази, на която де факто се намира на пазара?!?
Тодор

2021.01.20 | 14:44

1
Сделката, с която ББР придоби акции от ПИБ, е пазарна и законосъобразна - е, добро утро!?! Дори и ЕЦБ се произнесе, че сделката е търговска и цената на акцията е пазарна, нашите депутати се занимават с откровени глупости вместо да решат някой наистина наболял проблем с язовири, пътища и т.н.!
Мария Д.

2021.01.20 | 16:31

2
НА БСП тъпотиите, кво искаш.

Добави коментар

Водещи новини