Доларът поскъпва, а еврото поевтинява след скок в доходността на облигации на САЩ

  • 11 януари 2021 12:08

  • 1530
  • 0
Доларът поскъпва, а еврото поевтинява след скок в доходността на облигации на САЩ
© Pixabay

Щатският долар поскъпва, а еврото поевтинява в началото на новата работна седмица, тъй като очакванията за по-големи фискални стимули в САЩ при управлението на новоизбрания президент Джо Байдън допринесоха за скок в доходността на американските държавни облигации, предаде БНР.

Американският долар поскъпва за трета поредна сесия на търговия, като индексът на зелените пари (DXY) спрямо останалите шест основни валути се повишава в понеделник с 0,3% към 90,40 пункта, задълбочавайки своя отскок от близо тригодишното дъно около 89,21 пункта, достигнато миналата сряда (на 6-и януари).

Основна подкрепа за неговото възходящо движение оказва рязкото повишаване на доходността на американските държавни облигации през миналата седмица, след като частичните избори в щата Джорджия за две сенаторски места бяха спечелени от Демократическата партия, с което партията на новия президент Джо Байдън вече ще разполага с мнозинство и в двете камари на Конгреса на САЩ.

По този начин Байдън може по лесно да изпълни предизборните си обещания за трилиони долари допълнителна държавна подкрепа за преодоляване на негативните икономически последици от коронавирусната пандемия.

По принцип плановете за допълнителни разходи би трябвало да накарат инвеститорите да се притесняват от нарастване на инфлация и нейното негативно въздействие върху щатския долар при една  слаба икономика, но понастоящем зелените пари намират силна подкрепа от нарастващата доходност на дълговите книжа на САЩ.

Доларът продължава да поевтинява и в началото на новата година

През последните дни на търговия доходността на 10-годишните американски облигации нараства по-бързо, отколкото тази на европейските ценни книжа. В резултат на това еврото поевтинява в понеделник с 0,3% към двуседмично дъно от 1,2167 долара (най-ниско ниво от 25-и декември 2020 г.) и след като миналата сряда (6-и януари) единната европейска валута поскъпна до 1,2349 долара, достигайки най-високо ниво от април 2018 г.

Силното нарастване на доходността на 10-годишните американски облигации с над 20 базисни пункта до 1,1187% помогна за поскъпване на долара и до едномесечен връх от 104,22 японски йени, като в същото време британската лира поевтинява с 0,4% към най-ниско ниво от началото на новата година около 1,3482 долара, отстъпвайки от многогодишния връх около 1,3700 долара (най-високо ниво от април 2018 г.), достигнат на 4-и януари в резултати на позитивния ефект от постигната в навечерието на Коледа търговска Брекзит сделка между ЕС и Великобритания.

Подкрепа за днешното поскъпване на долара оказва и негативния старт на новата седмица за пазарите на акции, което кара инвеститорите отново да погледнат на зелените пари като убежище за техните инвестиции.

Последвайте канала на

Novini.bg
1530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини