Николай Василев: Трябва да се пази бюджетът, а не да се раздават пари на всеки

Бившият вицепремиер и министър на държавната администрация Николай Василев смята, че при първата вълна в България мерките са били добри и са постигнали добри резултати. Към настоящата ситуация обаче той има критики към мерките.

"Парите не падат от небето, а са от държавния бюджет, идват от дефицити и дългове. Означава всички да задлъжняваме, за да може някой, който е поискал, да получава", коментира пред БНР Василев.

И посочи, че винаги е бил поддръжник на идеята за по-умерени мерки спрямо бизнеса.

"Да се пази здравето на държавния бюджет е важно, а не да се раздават пари на всеки, който поиска. Не е здравословно да се дават пари на хора и фирми, за да не работят. По-добре е да се подкрепят само тези сектори, които са пострадали, а не на всички", смята Василев.

Добави, че държавите, които са изхарчили най-много пари през пролетта, са изпаднали в най-голяма рецесия след това.

"Неработенето е дефиниция за рецесия", обясни той.

Според него рецесията в България нямаше да е по-малка, ако са били похарчени повече пари, но това е щяло да доведе държавата до катастрофа за няколко месеца.

"Кой е казал, че 2021 г. ще е по-лека? Подкрепях, че бюджетът до септември беше на излишък, това беше много положителен. Друг е въпросът, че от лятото, когато започнаха призивите за оставка, правителството реше да харчи много. Бях много разочарован и изненадан от това. Сега правителството реши да харчи много и вдигна възможността за дефицит с 5 млрд. лева, примерно. За догодина се предвижда един дефицит от 5 млрд. лева, т.е. за няколко месеца можем да изхарчим 10 млрд. лева. Това няма да ни извади от никаква криза, а държавата ще натрупа дългове и дефицити, от които бъдещи правителства може би няма да могат да излязат", коментира още Василев.

Икономистът подчерта, че би подкрепил по-големите харчове, ако те са за покриване на медицински нужди в пандемията- - за линейки, ваксини и т.н.Той обаче счита за неприемливо даването на пари предизборно.

Вдигат лимита на безлихвените кредити

"Ако сега сме в добро финансово състояние, то не е защото в последните години е намалял дългът, а защото в предходните години той е бил много нисък. Сега със страшна сила ще разрушим тази финансова стабилност и трябва да дойдат много реформаторски правителства, с много тежък дневен ред, които след години на реформи и на икономии да върнат тази ситуация обратно на старата траектория. За мен тази нова траектория е груба грешка", предупреди Николай Василев.

Коментари

 1. 2020.12.04 | 14:03
  гнусна комунистическа гнида!!!!!!!!!
 2. 2020.12.04 | 09:48
  Трябва да се пазят хората,които пак ще напълнят бюджета-умнико.
 3. 2020.12.04 | 06:29
  Варненския Хари Потър да не дава акули амида каже колко пари откраднаха с Милен Велчев с превъртането на външния ни дълг?
 4. 2020.12.03 | 23:54
  Този от позицията си на какъв дава акъли?! Той е тотално дискредитиран и компрометиран от множеството далавери,които забъркаха крадливите юпита.Заедно с приятелчето си Велчев причиниха милиарди загуби на Държавата ни с "превъртането" на държавния дълг и яко си напълниха банковите сметки.Неможело да се раздават пари на всеки!? Според тоя трябва да се раздават само на такива точно като него и сие!!! А "всеки" са хората,които нямат пари да си купят хляба за семействата,но този самозабравилият се няма как да знае това."Сит на гладен вяра не хваща",твърди българската поговорка.
  1. 2020.12.04 | 05:00
   мале колко сте прости българите и колко сте късопаметни, нищо чудно, че ви еб ът дори бо клуци като тоя. малкият мук не е "въртял дългове", тапа ко, малкият мук си продаде сам БТК на собствена офшорка за 100 милиона, а една година след това офшорката му я препродаде за милиард и малко.
 5. 2020.12.04 | 04:58
  Бо клуци, откраднах от вас половин милиард и си живея безгрижно, значи сметай колко съм по-умен от вас, дори да говоря пълни глупости. Слушайте, козирувайте и викайте, "да, чорбаджи, ашколсун, чорбаджи, умен си, чорбаджи".
 6. 2020.12.04 | 03:03
  Те 30 милиарда заем пропиляха, малкия иска да пазят бюджета.
 7. 2020.12.04 | 02:55
  Ники отдавна ги пазят в чекмеджетата парите от бюджета. Освен това не ги раздават на всеки а само на фирми на ГЕРБ.
 8. 2020.12.04 | 01:22
  На всеки циганин и разбойник по 5тояги На всеки българин по 5. хляба Това е било по лошото време без банани ..... Сега е обърната палачинката от бананите на Европата. Циган и разбойник се размножава с всички държавни средства с цел унищожение всичко здравомослещи
 9. 2020.12.04 | 00:31
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 10. 2020.12.03 | 23:24
  и за кой го пазим този свещен бюджет , ако утре няма хора ? Не са ли хората най-важното ,а не сандъка със злато ?
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Избрано от Интернет