Финансови институции декларираха продължаваща подкрепа за бизнеса в условията на криза

Финансовите инструменти дават възможност на бизнеса да бъде устойчив и жизнеспособен на пазарите, на които оперира, те не дават риба на частния бизнес, а му дават въдица. Това коментира Владимир Данаилов, изпълнителен директор и член на УС на Фонд на Фондовете по време на онлайн форум, посветен на финансовите мерки в подкрепа на бизнеса, поставен в условията на COVID-19.

Най-често финансовите инструменти, структурирани от фонда, са насочени към това да направят малкия и среден бизнес конкурентоспособен, изтъкна Данаилов.

Икономическият министър: Най-силно засегнати са транспорта, туризъма и преработващата промишленост

По отношение на дяловите инструменти през последната година е мобилизиран над 150 млн.лева публичен ресурс, а специално за COVID-19 през последния месец са мобилизирани допълнително 56 млн. лева ресурс, който и тази есен, и другата пролет да може да стигне до компаниите, допълни Владимир Данаилов, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че този ресурс ще бъде реализиран на пазара чрез специална временна рамка, която е одобрена от ЕК и е облекчена, което ще позволи по-бързо средствата да стигнат до компаниите.

От ръководството на Българската банка за развитие /ББР/, също декларираха, че финансовата институция ще продължи подкрепата за бизнеса през следващите години и особено в периода на възстановяване след кризата с COVID-19. От ББР напомниха за първата си програма, която започна след началото на извънредното положение в страната и е насочена към хората, които не можеха да полагат труд в този период, еднолични търговци и самонаети, като всички те към настоящия момент, дори и да са се върнали на работа, могат да изтеглят кредити от 4500 лева.

Кредитите се гарантират на сто процента от ББР и са с до две години гратисен период и пет години срок на изплащане. До този момент са раздадени над 81 млн. лева кредити за над 19 000 души. Втората програма на банката, която е насочена към малките и средни предприятия, които не са могли да осигурят ресурс по време на карантината, също е през търговските банки, които отпускат заеми с гаранции на ББР. Кредитите са до 300 000 лева с гратисен период до три години и срок на плащане до пет години, като ББР гарантира 80 на сто от кредита и изисква 20 на сто самоучастие.

От създаването си досега Българската банка за развитие е отпуснала над 4 млрд. лева кредити за финансиране и е подкрепила повече от 1300 стартиращи компании. Чрез сътрудничество с търговските банки и гаранционните програми на ББР и Националния гаранционен фонд над 200 000 компании са получили достъп до финансиране при по-добри условия и при намалени изисквания за обезпеченията. Привлечен е над 10,2 млрд. лева финансов ресурс за инвестиции в българската икономика от международни финансови институции и чрез партньорски отношение с националните банки за развитие от Европа и Далечния Изток.

През 2019 г. активите на банката са достигнали 3,1 млрд.лева, като на бизнеса е било предоставено директно кредитиране за над 700 млн.лева, което е с 250 млн.лева повече от 2018 г. От създаването си през 2008 г. досега фондът е издал гаранции за близо 1,2 млрд. лева, с което са подкрепени 9500 малки и средни предприятия, като 1200 от тях са стартиращи.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет