Икономическият министър: Най-силно засегнати са транспорта, туризъма и преработващата промишленост

В момента българската икономика има нужда от скорост за предприемане на мерките, за да я съживим. Ако нямаме икономика, няма да има социална политика и бюджет. В момента ние наблягаме на скоростта, така че да преодолеем тази кризисна ситуация. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на икономиката Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин.

Най-силно засегнато според него е било второто тримесечие на 2020 година. 

Лъчезар Борисов: Международните финансови пазари оцениха позитивизма в българската икономика

"Изхождайки от този макроикономически анализ, най-силно засегнати са транспорта, туризъма и преработващата промишленост. Но добрата новина е, че при този спад, който реализираме от 8,5% на годишна база, България се представи по-добре от голяма част от държавите членки на ЕС. Защото имаше държави със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от средното ниво за целия Европейски съюз", коментира министърът, предаде БНТ.

Борисов допълни, че в същото време това е една безпрецедентна криза, която вещае рискове. "Рискът стои, защото българската икономика е свързана с европейската почти на 75%, ако имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат засегнати отново".

Министърът коментира и новия външен дълг:

"Дългът е буфер за това, че в края на годината ако реализираме дефицит, то той ще трябва да покрие държавните разходи, състоянието на държавата, респективно за плащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се използва и през следващата година, тъй като тази година до момента се справяме добре", заяви икономическият министър.

Левон Хампарцумян за новия външен дълг на България: Блестяща операция!

Според него членството на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало уникалният шанс България да се представи на международните финансови пазари по начин, по който никоя друга държава не го е направила през 2020 година.

"Имаме 22 емисии за близо 10-годишен дълг от над 10-12 държави и България се представи най-добре, сравнено с други дори сме десет пъти по-добре от гледна точка на лихвения купон", заяви Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин.

Деница Сачева: Не само не допуснахме скок на безработицата, но и не позволихме сериозен спад в доходите

Външните пазари са оценили страната ни и от гледна точка на инвестициите и за първите седем месеца България реализира доста добър ръст на инвестициите. "Имаме преки чуждестранни инвестиции в размер на 1 млрд. и 400 млн. евро, което е ръст от над 53-54% в сравнение с предходната година", констатира министърът.

Борисов заяви, че всеки има право на протест и той приветства всеки един от протестиращите.

"Именно заради това ние от Министерството на икономиката търсим консенсуса и търсим съгласието. В момент на криза имаме нужда от синергия, от съглашение, от този надпис на Народното събрание "Съединението прави силата", имаме нужда от диалог. Именно заради това аз се опитвам да правя това заедно със синдикати, работодатели, готов съм да говоря и с хората от протеста, да намерим най-добрите мерки, така че българската икономика да бъде на сцената", коментира той.

Безработицата в момента в България е на изключително ниско ниво - 7,5%, запазени са над 300 000 работни места, допълни министърът.

Одобрени са нови проекти за микропредприятията на стойност 21 млн. лв. Те ще бъдат разплатени през следващите седмици. С работодатели и синдикати са договорени две нови мерки по 78 млн. лв. Едната от тях е свързана с преструктурирането на бизнеса в посока на работа по време на COVID. Другата е свързана с компании с оборот над 500 000 лв.

Коментари

 1. 2020.09.27 | 01:14
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
 2. 2020.09.26 | 23:39
  БРАВО ГЕШЕВ, БРАВО БОЙКО - червените гниди се страхуват от вас, разкривайте крадците и лъжците - НАРОДА Е С ВАС,- САМО ГЕРБ - САМО ГЕШЕВ
 3. 2020.09.26 | 11:28
  Учудващо е , че все още има хора, за които не е ясно , че това е световна конспирация за ново робство , за налагане на тотален контрол на хората на Земята и числеността на населението и съсипване на икономиките на по - слабите държави !
  1. 2020.09.26 | 12:04
   Пий си хапчетата, после пиши коментари.
 4. 2020.09.26 | 11:19
  само сектора на корупцията процъфтява
 5. 2020.09.26 | 11:13
  Как така? ГЕРБ не пребори ли ЕС и пакета Мобилност?
 6. 2020.09.26 | 11:07
  Ти видяли ги какво направиха тези боклуци, приеха си лихварските закони с пълно мнозинство и сега разбиха мнозинството
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет