Бизнесът и синдикатите одобряват правителствените мерки срещу кризата

  • 17 май 2020 18:02

  • 888
  • 1
Бизнесът и синдикатите одобряват правителствените мерки срещу кризата
© Кадър: Нова телевизия

Бизнесът и синдикатите изненадващо сближиха позициите си за икономическите мерки срещу кризата, породена от пандемията от COVID-19.

От Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и КТ „Подкрепа” дадоха и добра оценка на действията на правителството.

Пламен Димитров: Мярката 60/40 проработи, сега ни трябва нова, която да е 80/20

„Много изненадващо, но недоволни няма. Правителството си свърши работата. Както щабът, така и правителството направиха чудеса от героизъм”, коментира Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП в предаването „Неделята” по Нова телевизия.

„Лошото е, че сме много крив народ. Но така или иначе беше организиран сериозен ресурс да покрива временната заетост, да покрива липсата във фирмите. Такова чудо досега не се беше случвало”, коментира Дачев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” обясни, че въпреки недоволството сред някои бизнес организации, не бива да се променя драматично философията на мярката 60/40.

„60 на 0, за което говорят те – това е на борсата”, заяви Манолов.„Мярката е прилична за възможностите на нашата държава”, добави той. Манолов смята, че трябва да се преосмисли цялата данъчна политика.

"Намаляването на ДДС на 9% за ресторантьорския бизнес и за книгите, Красимир Дачев определи като „отваряне на кутията на пандора”.„Какво ще кажат тези, които правят хляб? Или тези с лекарствата?”, попита Дачев.

Димитър Манолов изтъкна като позитивна страна на тази мярка, че работещите в ресторантьорския бранш ще се осигуряват на по-висок доход. „Възможно е да има реално увеличение на видимите им заплати”, коментира Манолов.

Сачева разкри колко души прати COVID-19 на борсата

Заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев изрази оптимизъм за икономическото възстановяване и призова да не се драматизира ситуацията. Дачев смята, че въпреки сериозния брой останали без работа, те бързо ще бъдат наети отново.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
888 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Работничка

2020.05.17 | 20:11

1
За 30 години стаж не съм видяла синдикалист на живо, камо ли да ме защитава. Дотук с мнението ми що е то синдикати и имат ли почва у нас...

Добави коментар

Водещи новини