Председателят на Данъчната асоциация: В Наредба Н-18 има притеснителни неясноти

  • 11 февруари 2020 16:38

  • 2482
  • 4
Председателят на Данъчната асоциация: В Наредба Н-18 има притеснителни неясноти
© Нова телевизия

Срещата с министъра на финансите вчера беше много положителна. Разбра се, че новата наредба засяга абсолютно всеки, който прави бизнес в България. Засяга и други съсловия, например лекарите, които също трябва да издават касови бележки. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия председателят на Данъчната асоциация Валентин Савов по повод вчерашната среща на бизнеса с министъра на финансите Владислав Горанов и представители на Националната агенция за приходите в Министерски съвет, на която беше обсъдено правоприлагането на дисксуионната наредба Н-18.

Промените безспорно ще бъдат от огромна полза за всички, но се поставя въпросът за начините, по който се постигат целите на наредбата. Има и технически проблеми, които ако не бъдат адресирани, може да възникне огромен проблем за целия бизнес, заяви Савов.

Според изискванията на наредбата за различните бизнеси трябва различен софтуер. Много компании развиват собствен софтуер и той трябва да бъде преправен, за да отговаря на изискванията на едно от приложенията от наредбата. Има изисквания, които не са съвместими със спецификите на бизнеса, посочи председателят на Данъчната асоциация.

Горанов: Наредба Н-18 е инструмент за по-справедлив и прозрачен бизнес

По думите му не става ясно защо на НАП е необходима информация, която представлява търговска тайна, като например рецепти. Бизнесът се притеснява, не знаем доколко е сигурна тази информация. Не става ясно защо няма обучителен период, отбеляза Валентин Савов.

Той изрази и едно от основните притеснения на бизнеса – налагането на принудителна мярка "запечатване" на търговски обект при установени нарушения. Запечатаването на обекта за 30 дни по Закона за ДДС може да има катастрофални последици за бизнеса. Нормите, при които се допуска запечатването, са неясни, а обектът се запечатва при първо нарушение, без предупреждение. Не става ясно дали се запечатва, защото умишлено не се издават касови бележки или зашото някой служител погрешка не е издал такава, заяви Савов.

Водим дискусии с повечето бизнес организации близо две години по темата. Темата защо се налага регулацията е консенсусна, по нея няма спор, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. Самият бизнес иска да елиминира нечестните предимства при неплащане на данъци. НАП е инструмент в тази посока. Оттук нататък има безброй въпроси, част от тях са технически, друга - нормативни, трета - айти, както и такива, свързани с правоприлагането. Регулацията обхваща всеки бизнес и повечето бизнеси търсят конкретен отговор, а не принципния отговор, който дава наредбата. Понеже рамката е обща, а бизнесите - хиляди, възникват хиляди въпроси, посочи той.

Протестиращите срещу наредба Н-18 блокираха Орлов мост

Принудителната мярка "запечатване" няма нищо общо с Наредба Н-18, прилага се вече три години и е за данъчни нарушения. Беше наложена, когато се оказа, че ефективните санкции, които се налагат, не изпълняват функцията си. Темата е доста особена, винаги има две страни, но запечатването има своите основания. Никой от търговците не е запечатан, без да има конкретни мотиви за това. Мярката се налага при системно неизпълнение на данъчните задължения, при системно укриване на оборот, обясни Росен Бъчваров.

В момента няма изискване за системност – при нарушение веднага се налага запечатване. До три дни обектът се запечатва, като търговецът може да обжалва. Но от 1 януари тази година се премахна и възможността да се отиде на втора инстанция, т.е. ние сме виновни до доказване на противното, а няма кой да покрие загубите, ако вината не бъде доказана, коментира Валентин Савов.

Припомняме, че въпросната наредба бе отложена с шест месеца. Наредбата изискваше до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време. Хотелиери, ресторантьори и търговци са недоволни, защото смяната на софтуера ще отнеме време и ще предизвика много разходи, а данъчните ще имат достъп до цялата информация, свързана с бизнеса им. От бизнеса продължават да настояват да бъде намален на 5% ДДС за хотелиери и ресторантьори.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2482 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.02.11 | 20:40

4

Има Такава Държава

Ср

2020.02.11 | 20:19

3

Браво бе откри Америка само тук ли има неясноти ??????????????

АНТИ РОБОВЛАДЕЛЕЦ

2020.02.11 | 16:59

1

МУТРИТЕ ОТ 90 ТЕ СВАЛЯТ РЕЦЕПТИ ОТ ГУГЪЛ ЗА НЯКАКВА САЛАТА И КАЗВАТ ЧЕ ТОВА БИЛО ЦИТИРА: ''ТЪРГОВСКА ТАЙНА'' ХА ХА ХА ХА...НЕЩАСТНИ СВИНЕ АЛЧНИ ПРЕСТЪПНИЦИ..НЕ НАРЕДБА Н-18 А НАРЕДБА Н-118 ЗА ВАС БОКЛУЦИ

2020.02.11 | 19:27

2

смешник си, байно. Ама при теб на село сигурно е така...

Добави коментар

Водещи новини