Лихвоточки за 380 000 лева са източени в Хасково

17 октомври 2019 20:03

Лихвоточки за 380 000 лева са източени в Хасково
© Кадър: БТВ
2915 2

Прокуратурата разследва длъжностно присвояване в особено големи размери на чиновници от общината в Хасково, след като стана ясно, че десетки са измамени с парите за лихвоточки в града.

Когато преди три години семейството на Димитър Найденов с нотариалният акт за купен имот кандидатства пред общината за пари от лихвоточките на баща им, разбира, че спестовната им книжка е празна. Липсват 17 200 лева.

„Баща ми само дето не получи удар. Толкова години е чакал за тези пари и накрая – обаждат се и казват няма, всичко е изтеглено”, разказва Златка Найденова пред БТВ.

„Това е подигравка с труда на баща ми, на майка ми. Те са ги спестявали, не аз”, смята Димитър Найденов.

От общината подават сигнал в полицията. Проверката показва, че ужилените са десетки. Измамата е за над 380 хиляди лева. Разследването поема прокуратурата.

„За извършени присвоявания, в особено големи размери, представляващи особено тежък случай, за един дълъг период от 2009 до 2019 г., освен това за извършено документно престъпление”, коментира Христина Жисова, говорител на прокуратурата в Хасково.

Парите от лихвоточките се разпределят и изплащат по решение на петчленна комисия в общината, чийто председател е заместник-кметът.

„Възникнали са съмнения, има несъответствия и сме уведомили компетентните органи”, казва зам.-кметът на Хасково Велин Балкански.

Засега обвинен няма, а семейството на Златка си чака парите.

„Този, който ги е взел, би трябвало да си ги възстанови, или пък общината”, призовава Златка.

След скандала комисията към общината продължава да заседава и да изплаща пари за лихвоточки. За тази година компенсации са получили 10 души. Двама още чакат.


 

Мая Йорданова
2915 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.18 | 13:10

2

Кои евродепутати? Ти сигурен/на ли си, че четеш статиите или просто си пишеш, без значение от съдържанието? :)

2019.10.17 | 22:30

1

Тези евро депутатите да вземат да се застрелят или в Стразбург или направо в Брюксел, не от голямо значение точно къде

Добави коментар

Водещи новини