Валентин Христов: 160 000 български граждани трябва да получат пари от лихвоточките си

Новината, че държавата ще даде 1,5 млн. лв. на Националния компенсационен жилищен фонд за изплащане на натрупаните задължения за левови компенсации на граждани ще зарадва последните 200 човека, които имат да получават пари от лихвоточките. Тази година в Националния компенсаторен жилищен фонд бяха предвидени малко над към 11 милиона лева. Оказа се, че сумата, която трябва да се изплати до края на тази година е между 12 и 13 милиона лева. Така че правителството актуализира тези пари, за да може всички, които са подали заявленията до 30 ноември 2016 г. в съответните общини да получат след няколко години своите пари за лихвоточките си. Това заяви председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

 

"През 1989 г. в ДСК е имало 315 046 влога, чиито притежатели са спестявали с надеждата да придобият жилище, 114 000 души са получили компенсация досега или 37% от хората", изчисли Христов, като допълни че средната стойност на обезщетението е 6000 лева.

„Това е един проблем, който виси от 30 години”, заяви той.

„40 000 остават без никаква компенсация, защото не са изпълнили редицата условия, за да получат тези лихвоточки като изискванията да не са имали имоти и коли над 60 000 лева, да не са сключвали сделки от 1981 г. и т.н. безумия, чрез които различните правителства са направили така, че колкото се може по-малко хора да получават тези обезщетения”, казва Христов.

„Около 160 000 български граждани трябва да получат обезщетение, но понеже срокът изтича в края на година, те ще пият една студена вода”, заяви председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет