Nestle, Mars и Colgate-Palmolive наказани за картел

  • 21 март 2012 10:19

  • 2533
  • 1
Nestle, Mars и Colgate-Palmolive наказани за картел
©

Френските власти наказаха швейцарската Nestle, както и американските Mars и Colgate-Palmolive заради нарушения в областта на защитата на конкуренцията. Трите компании са имали тайно споразумение на пазара за храна на домашни любимци, действало от 2004 до 2008 година.

Глобата за тяхното споразумение е в размер на общо 35,3 млн. евро, става ясно от съобщението на френската комисия за защита на конкуренцията Autorite de la concurrence, пише inews.bg.

Проверката на регулатора е показала, че споразумението засяга трите бранда Purina Petcare (на Nestle), Royal Canin (на Mars) и Hill's Pet Nutrition (на групата Colgate Palmolive), основно по отношение на търговията на суха храна за кучета и котки.

От това, че на пазара не е допускана конкуренция са пострадали потребителите, коментират от институцията. Във Франция се отглеждат приблизително 8 млн. кучета и 10 млн. котки. Трите посочени компании общо държат около 70% от пазара за сухи храни за домашни любимци.

Най-сериозна е глобата за Nestle - малко над 19 млн. евро. Mars ще трябва да плати 11,6 млн. евро, а Colgate-Palmolive - 4,6 млн. евро.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2533 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.03.24 | 15:10

1
Как хората хващат картели за кучешка храна, а нашите не могат да хванат петролен картел, дето с години цените са еднакви до стотинка?

Добави коментар

Водещи новини